EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Revoluţie în radioterapie: „TrueBeam”, raza inteligentă care ucide tumorile

80 de pacienţi din lume care au cancer la plămân şi sunt iradiaţi cu noua „rază” superputernică şi inteligentă au aceeaşi rată de supravieţuire în timp ca şi cea atinsă prin intervenţie chirurgicală. Deosebirea este că nu au fost internaţi, nici anesteziaţi şi nici deschişi cu un bisturiu, informează Corriere della Sera.

În zece minute raza elimină celulele tumorale fără a afecta ţesuturile înconjurătoare. Puterea este maximă, peste dublul radioterapiilor disponibile în prezent, raza iradiantă este superconcentrată şi precisă – 0,3 mm diametrul maxim care iradiază eliminând tumora – iar radiotoxicitatea este aproape zero.
Mai mult, radioterapeutul urmăreşte ţinta în direct datorită fluoroscopiei de care dispune noul accelerator linear. În direct, pe viu asupa unei ţinte mobile.

Pacientul respiră iar raza care emite descărcări mici ucigătoare de câteva secunde, „ucide” numai ce trebuie să ucidă. Se numeşte TrueBeam, s-a născut în zona cea mai avansată tehnologic din lume, Silicon Valley din California în SUA şi este considerată de experţi o revoluţie în radioterapie şi tratarea tumorilor.
Există 10 astfel de aparate în lume, dintre care trei în Europa. Dintre acestea trei, unul se află acum în Italia, la Istituto Humanitas din Rozzano, iar celelalte la Zurich şi Amsterdam.

„Acest accelerator permite tratamente ce nu au putut fi efectuate până acum şi tratarea unui număr tot mai mare de tumori în mod extrem de precis”, spune Marta Scorsetti, care răspunde de radioterapie la Humanitas. Cu ajutorul TrueBeam va putea face acum şi cercetare de nivel înalt în „TrueBeam network” a celor 10.

Principalele caracteristici ale TrueBeam sunt: imagerie de rezoluţie înaltă şi în timp real în cursul şedinţei de radioterapie; precizie foarte mare de iradiere care ţine seama de mişcarea internă a organelor datorată respiraţiei (4D); posibilitate de a varia intensitatea (dose-rate) făcând un tratament cu doze local mai ridicate în timp mai scurt; circa 2 minute pentru iradierea tumorii, zece în total pe şedinţă, inclusiv pregătirea pacientului.

În plus, noul aparat poate fi folosit şi în timp ce se efectuează o chimioterapie. De exemplu, pentru tumorile la cap şi gât şi în tumorile cerebrale primare. Este totodată revoluţionar în tratamentele extrem de sofisticate ale unor metastaze abdominale, leziuni inoperabile ale ficatului şi pancreasului şi carcinoame avansate local, inoperabile, ale plămânului şi mezoteliomului pleural.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata