Traian Băsescu: Cererile lui Ponta şi Antonescu sunt ridicole

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat joi (7 octombrie 2010) drept „abordări ridicole” cererile liderului PNL, Crin Antonescu, şi şefului PSD, Victor Ponta, ca şeful statului să se implice în gestionarea problemei din jurul presupusului vot ilegal dat de Camera Deputaţilor la legea pensiilor, Băsescu refuzând să arbitreze în interiorul Parlamentului.

„De la votul din Parlament şi până astăzi, au fost numeroase dezbateri publice, unele foarte serioase, asupra modului cum s-a votat în Parlament această lege şi au fost şi abordări ridicole ale politicienilor. Mă refer aici în mod deosebit la liderul PSD şi la liderul PNL, care nici mai mult, nici mai puţin, îmi cer să arbitrez în interiorul unei Camere a Parlamentului. Acest lucru nu este posibil”, a spus Băsescu.

El a subliniat că o implicare a sa în problemele Parlamentului ar însemna o imixtiune a puterii executive în chestiunile puterii legislative, cu încălcarea Constituţiei. „Preşedintele României nu se poate implica în activitatea internă a unei Camere a Parlamentului sau a Parlamentului, în ansamblul său. Liderii Ponta şi Antonescu au posibilitatea să se adreseze Comisiei de disciplină a Parlamentului, pentru a rezolva problemele de litigiu între grupurile parlamentare”, a motivat Băsescu.

Citeste si:  MAE îi avertizează pe românii care călătoresc în Grecia cu privire la greva generală din transport

Preşedintele a atras atenţia că o eventuală implicare a sa în Parlament ar crea un precedent care ar conduce la dictatură, Băsescu rugându-i pe Victor Ponta şi Crin Antonescu să se gândească serios asupra cererii pe care au adresat-o şefului statului.
„Cred că aceia care vorbesc despre dictatură, în mod deosebit cei doi lideri, nu înţeleg ce înseamnă să creezi precedentul ca preşedintele să se implice în activitatea internă a Parlamentului. Asta ar fi dictatură. Şi îi rog să gândească cu seriozitate asupra a ceea ce îşi doresc.

Eu nu-mi doresc să interferez viaţa internă a Parlamentului. Şi nu numai că nu îmi doresc, dar nu am nici dreptul. Puterea legislativă este separată de puterea executivă, din care face parte preşedintele României. De altfel, cei 2 lideri sunt şi foarte contradictorii.
Când le-am trimis, pur şi simplu, o adresă care viza urgenţe legislative ce făceau parte din angajamentele internaţionale ale României, ţipau pe la toate televiziunile că preşedintele se amestecă în viaţa Parlamentului şi face Parlamentului program, iar acum îmi cer nici mai mult, nici mai puţin decât să vin să fac pe chestorul Parlamentului, să vin să-i sancţionez, poate”, a mai spus, zâmbind, Traian Băsescu.

Citeste si:  Ponta: Este absolut necesar să legăm Dobrogea de Galaţi, de Brăila,fie prin pod, fie prin tunel

Referitor la votul din Legislativ, preşedintele a acuzat că unii dintre parlamentari ar fi negociat pe bani votul, în defavoarea cetăţenilor din colegiile unde au fost aleşi. „Cred că esenţial este să ne păstrăm decenţa, indiferent care ne sunt interesele, iar din punct de vedere al intereselor, trebuie să vă spun că acest incident interparlamentar ne-a arătat cât de jos pot coborî unii politicieni.
Să negociezi, pe bani alocaţi fiecărui parlamentar, votul, în defavoarea celor pe care pretinzi pe urmă că-i susţii, este cea mai de jos abordare pe care o poate avea un parlamentar şi îi compătimesc pe cei care au vrut să-şi vândă voturile pentru bani, lăsându-i pe pensionari neapăraţi”, a susţinut şeful statului.

Citeste si:  Dragnea: Există şanse să putem depune chiar în sesiunea din toamnă un proiect privind salarizarea

În legătură cu faptul că deputaţii opoziţiei au părăsit sala la votul privind legea pensiilor, Băsescu a atras atenţia că participarea la vot este obligatorie. „Dacă îmi este permis, aş mai face o remarcă legată de regulamentul Parlamentului, pe care îl cunosc, şi eu am fost opt ani parlamentar. Participarea la vot este obligatorie, aşa scrie în Regulament”, a mai declarat Traian Băsescu. În context, el a cerut decenţă liderilor PSD şi PNL.

„Recomandarea mea către Ponta şi Antonescu nu este decât o simplă chemare la decenţă”, a adăugat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a apreciat că Legea pensiilor, recent adoptată de Parlament, nu prezintă probleme de legalitate, însă a decis să o retrimită Legislativului, pentru reexaminare, în vederea reducerii vârstei de pensionare a femeilor de la 65 de ani, cum se prevede în textul proiectului, la 63 de ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close