WikiLeaks provoacă un nou scandal în Norvegia pe marginea „dosarului afgan”

Norvegia este scena unui amplu scandal politico-mediatic. Potrivit trustului media NRK, care citează informaţii din ‘dosarul afgan’ al cunoscutului site WikiLeaks, autorităţile ţării sunt indirect răspunzătoare pentru moartea jurnalistului norvegian Carsten Tomassen, decedat în ianuarie 2008 într-un atentat terorist la Kabul, în timpul vizitei ministrului de externe al Norvegiei, Gahr Store.

Jurnaliştii deţin informaţii potrivit cărora serviciile secrete ale Norvegiei, care pregăteau vizita, deţineau informaţii conform cărora talibanii pregăteau un atac la adresa delegaţiei, dar le-au ignorat.
Ministerul norvegian, membrii delegaţiei, precum şi grupul de jurnalişti care o însoţeau se aflau în acea zi de 14 ianuarie 2008 în cel mai scump hotel din Kabul, Serena, atunci când un grup de talibani a lansat un atac asupra hotelului.

În urma atentatului terorist au murit şase persoane, între care şi corespondentul ziarului Dagbladet, Carsten Tomassen. Ministrul Store, care se afla în momentul atacului în sala de conferinţe a hotelului, a scăpat, relatează cotidianul rus Kommersant.
După trei ani, acel tragic eveniment a fost aproape uitat, însă recent corporaţia de stat NRK a intrat în posesia unor documente secrete ale Pentagonului, care i-au fost transmise de întemeietorul site-ului de scandal WikiLeaks, Julian Assange.

Citeste si:  Un nou deces în urma îmbolnăvirii cu West Nile

Vara trecută, Assange provocase un scandal de proporţii în SUA, supă ce publicase peste 90.000 de documente secrete ale Ministerului american al Apărării, documente ce dezvăluiau situaţia dramatică a trupelor occidentale din Afganistan.
De data aceasta, este vorba de circa 15.000 de documente secrete, care se referă la activitatea Forţelor Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Se pare că hotelul Serena figurase de nenumărate rânduri în rapoartele acestor servicii privind posibilele ţinte ale teroriştilor.

Mai mult decât atât, ultima dată o asemenea informaţie apăruse la 19 octombrie 2007, adică doar cu trei luni înainte de sosirea delegaţiei norvegiene. Serviciile de Securitate din cadrul Ministerului de Externe al Norvegiei erau la curent cu aceste informaţii, dar nu au transmis-o serviciului poliţist responsabil pentru paza ministrului de externe, considerând-o lipsită de concreteţe. După cum au explicat mai târziu militarii, ei primesc regulat mii de ameninţări.

Citeste si:  Compania Huilei din Hunedoara, dată în judecată de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului

De întâmplare s-au interesat şi deputaţii norvegieni, care afirmă că, atunci când se discutase despre vizita ministrului de externe în Afganistan, nimeni nu-i anunţase cu privire la potenţiala ameninţare la adresa membrilor delegaţiei, în pofida faptului că legea prevede acest lucru.
Nu este exclus ca acest scandal să fie doar ‘prima rândunică’ dintr-o serie de scandaluri pe care intenţionează să le provoace WikiLeaks. Julian Assange a predat documentele secrete mai multor mass-media mondiale, inclusiv trustului norvegian NRK.

Este adevărat că Assange i-a rugat pe jurnalişti să se abţină de la a face publice aceste documente măcar până la mijlocul lui octombrie, când WikiLeaks plănuieşte să publice o serie de noi documente compromiţătoare despre acţiunile coaliţiei occidentale în Irak şi Afganistan. Curios este că acţiunile lui Julian Assange au stârnit critici vehemente chiar din partea tovarăşilor săi de idei de la WikiLeaks, scrie Kommersant.

Citeste si:  Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalităţii cibernetice

Potrivit acestora, Assange ar fi predat mass-media nişte documente neredactate, din care nu au fost înlăturate numele militarilor care au dezvăluit informaţiile, ceea ce ar putea pune sub ameninţare viaţa acestor oameni. În afară de aceasta, colaboratorii siteului s-au arătat nemulţumiţi de noul stil al lui Assange, care a căpătat trăsături autoritare.
‘Nu sunteţi nici rege, nici Dumnezeu. Nu ştiţi să vă îndepliniţi rolul de lider. Un lider comunică şi discută cu subalternii, cultivându-le încrederea în el. Dv faceţi exact invers: vă comportaţi ca un imperator sau un vânzător de sclavi’, a scris într-un comunicat intern Daniel Domscheit-Berg, al doilea om în WikiLeaks.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close