EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Filmul de animaţie vine la Bucureşti pentru Anim’est

Festivalul de animaţie Anim’est, unul dintre cele mai importante din Europa de Est, prezintă începând de vineri, la Bucureşti, 511 scurt şi lungmetraje din 46 de ţări şi îi omagiază pe autorii din Balcani printr-o secţiune specială, relevă vineri (8 octombrie 2010) agenţia de ştiri France Presse.

Cineastul american de animaţie Alex Budovsky va fi unul dintre invitaţii vedetă ai acestei a cincea ediţii, în timp ce o retrospectivă va fi consacrată celebrului studio japonez Studio 4°C. Premiul Anim’est 2010 va fi decernat la 17 octombrie.
„Anim’est îşi va respecta şi în acest an misiunea de a promova şi resuscita filmul de animaţie în România”, au subliniat organizatorii acestui festival, la care în 2009, au asistat circa 10.000 de spectatori, reaminteşte AFP.

În România, la fel ca în numeroase ţări din estul Europei, studiourile de animaţie, extrem de prolixe în perioada comunistă, au cunoscut o perioadă dificilă după căderea Cortinei de Fier, însă o nouă generaţie este pe cale de a apărea, mai scrie France Presse. O secţiune specială va prezenta 14 filme româneşti de animaţie, în timp ce o altă competiţie va fi conscrată producţiilor din Balcani sub denumirea de Balkanimation.

Anim’est şi alte cinci dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din Europa de Est – Animafest Zagreb (Croaţia), Animateka (Slovenia), Balkanima (Serbia), Banja Luka International Animation Film Festival (Bosnia) şi FestAnca (Slovacia) – s-au asociat în acest an şi au format Premiile Filmului de Animaţie Est-European.
Pe de altă parte, organizatorii Anim’est şi ai altor patru festivaluri importante de cinema din România au decis să ceară o mai mare transparenţă în atribuirea finanţărilor din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), deja criticat în trecut pentru oferirea de fonduri producţiei de filme.

„Unele festivaluri mai puţin importante şi mai puţin recunoscute internaţional obţin finanţări extrem de importante de la CNC. Noi vrem să existe o mai mare transparenţă în atribuirea subvenţiilor”, a declarat pentru AFP Toma Peiu, purtătorul de cuvânt al festivalului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata