EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

România trebuie să adere în 2015 la moneda euro

România trebuie să adere la moneda euro în 2015, aşa cum şi-a propus, însă indicatorii economici de acum trag un semnal de alarmă şi arată că ţara noastră, spre deosebire de celelalte ţări candidate la zona euro, Polonia, Ungaria, chiar şi Bulgaria, este departe de momentul aderării, a declarat vineri (8 octombrie 2010) la Sibiu, Nicolae Dănilă, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Acesta a precizat că anul trecut România îndeplinea doar unul din cele cinci criterii de la Maastricht. „Situaţia din România de astăzi ne duce cu gândul că suntem departe de momentul de apartenenţă la zona euro… Astăzi situaţia reală de la noi, indicatorii trag un semnal că începem să ne decuplăm de celelalte ţări.
Semnalele din celelalte ţări, Polonia, Cehia, Ungaria, chiar şi Bulgaria uneori, sunt semnale care dau încurajare pieţelor, investitorilor, analiştilor, despre un anumit trend, care îi aduce pe un palier acceptabil şi mai aproape de acest deziderat de a ieşi din criză şi intrare în zona euro”, a spus Dănilă.

Oficialul BNR a analizat şansele României de aderare în 2015 la zona euro, în cadrul unei conferinţe cu tema ‘Rolul sistemului bancar din România în reluarea creşterii economice‘, susţinute la Universitatea ‘ Lucian Blaga’ din Sibiu. Nicolae Dănilă a avertizat că, dacă România nu îşi va reveni la o situaţie mai bună, atunci există riscul ca să obţină tot mai greu finanţări.

‘Trebuie să facem totul pentru a scoate România din această situaţie de decuplare, care dacă se adânceşte, zic eu, va fi o situaţie gravă, mai ales în contextul actual când avem de a face cu necesităţi masive de finanţare atât de pe piaţa internă, cât şi internaţională, pentru a acoperi scadenţele care vin la datoria externă.
Apetitul pieţei pentru România în cazul unui risc din acela menţionat mai devreme, va duce fie la o atitudine reticentă, la a acorda finanţări sau dacă acordă, să nu mai vorbim la ce costuri, le vom suporta cu toţii din vina noastră’, a explicat oficialul BNR.

Acesta insistă ca România să adere la moneda euro în 2015, obiectiv pentru care este nevoie şi de un consens politic. Până în 2015, România ar trebui să acţioneze pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, nu să stea şi să aştepte ca alte ţări să iasă din criză, potrivit reprezentantului BNR.
„Cu atât mai mult consider că trebuie să menţinem anul 2015 ca an de implementare, aderare la zona euro, a României. Aderarea la zona euro cere consens naţional, în primul rând, decizie politică.

A adopta o politică de a aştepta, să vedem ce fac alţii, aşteptăm pe alţii să iasă din criză, este una păguboasă”, a menţionat reprezentantul Consiliului de Administraţie al BNR. Nicolae Dănilă a mai arătat că, „în 2009, România respecta doar unul din cinci criterii de la Maastricht”. Potrivit acestuia, realitatea de astăzi pare să facă deosebit de dificil acest demers al României, chiar imposibil de finalizat.

„Entuziasmul ce a caracterizat zona euro în legătură cu lărgirea ariei acesteia este pe cale de dispariţie. Acest fenomen este alimentat de realităţi din zona euro şi dezvoltări pe plan mondial. Criza complică şi face dificilă politica ţărilor candidate şi a celor din zona euro pentru a îndeplini aceste criterii de la Maastricht.
Eurozona trece printr-o dificilă perioadă de reconstrucţie, fiind tot mai reţinută în a accepta complicarea situaţiei lor actuale, prin majorarea riscurilor odată cu primirea de noi membri, mai ales că majoritatea ţărilor candidate prin politicile şi inacţiunea de acum, au dovedit clar că nu au intrat într-o perioadă de susţinere sustenabilă a acestor criterii de la Maastricht”, a arătat Nicolae Dănilă.

Legat de aderarea la euro, preşedintele Traian Băsescu a afirmat pe 22 septembrie 2010, că nu exclude posibilitatea unei amânări cu unul sau doi ani a aderării României, prevăzute pentru 1 ianuarie 2015, conform AFP.
„Exemplul grec ne-a arătat că trebuie să medităm serios şi că trebuie să fim bine pregătiţi pentru adoptarea monedei unice europene, a spus şeful statului, într-o întâlnire cu ziariştii străini acreditaţi la Bucureşti. El a adăugat că pune ‘sub semnul rezervei şi al întrebării’ 1 ianuarie 2015 ca dată de aderare a României la euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata