EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Blestemul Chinei: a găsit secretul succesului, dar acesta va declanşa o nouă criză

Miliardarul George Soros avertizeaza ca yuanul este o arma secreta pentru China si o ajuta sa castige foarte mult din exporturi, insa astfel de practici ar putea sa provoace o noua criza economica mondiala daca ar fi imitate si de alte tari.

El atrage atentia ca Beijingul are deja o pozitie dominanta asa ca trebuie sa isi asume responsabilitati de lider si sa aiba intelepciunea sa renunte la o parte din crestere pentru a nu pierde si mai mult in urma unei prabusiri a economiei mondiale, scrie Ziare.com.

Investitorul american a explicat ca Beijingul si-a agatat moneda de dolar in timp ce majoritatea monedelor din lume sunt lasate sa fluctueze liber. Asta a facut ca yuanul sa se devalorizeze si sa asigure un important surplus comercial Chinei, scrie el pe Financial Times.

„Acest aranjament permite guvernului chinez sa isi opreasca o felie semnificativa din valoarea exporturilor fara sa se atinga de subventiile care ii determina pe oameni sa munceasca atat de greu si care le fac munca atat de productiva. Are acelasi efect ca taxele, dar functioneaza mult mai bine”, spune Soros.

Acesta este secretul succesului, in opinia miliardarului. George Soros sustine ca asta ofera Chinei un avantaj in relatia cu alte tari deoarece guvernul de la Beijing este discret in ceea ce priveste surplusul.

Miscarile ei valutare au avut o influenta decisiva asupra ratelor de schimb. La inceputul anului, cand euro avea probleme, China a adoptat o strategie de tipul ‘asteptam sa vedem’. Absenta ei din randul cumparatorilor a contribuit de asemenea la devalorizarea euro. Cand euro a ajuns la 120 fata de dolar, China a intervenit pentru pastrarea euro ca moneda internationala. Asta a inversat declinul euro”, precizeaza Soros in articolul scris pentru Financial Times.

Citește și
1 Comentariu
  1. vitali spune

    problema e mult profunda. Un aspect important este absenta componentei sociale ‘mijlocii’,si lipsa partiala a dreptului la proprietate,de autor,etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata