EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Europa încearcă să blocheze un acord polonez privind gazul cu Rusia

Comisia Europeană (CE) şi-a intensificat eforturile pentru ca gigantul energetic rus Gazprom să nu ajungă la un acord cu Polonia, fapt care ar bloca această ţară în contracte pe termen lung privind gazele, ar afecta diversificarea surselor de alimentare cu energie ale Poloniei şi Europei şi ar face Varşovia şi mai dependentă de Rusia pentru gaz, scrie New York Times.

Un succes al CE ar putea reprezenta o lovitură pentru Rusia, care pare hotărâtă să zădărnicească orice încercare a vreunei companii din exterior să aibă acces la conductele sale, care se întind din Rusia până spre pieţele sale lucrative din Europa.
Până în prezent, UE a înregistrat un succes limitat în încercarea de a crea o politică energetică comună, în condiţiile în care statele mari – Germania, Italia şi Franţa – continuă să îşi negocieze propriile contracte bilaterale cu Rusia, dând dovadă de un minim de transparenţă, potrivit ziarului menţionat.

Intervenţia comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, în negocierile polono-ruse, a început luna trecută şi a ajuns într-un punct în care Polonia şi Rusia trebuie să convină un nou contract ce respectă legislaţia UE privind energia, au declarat oficiali în weekendul trecut.
Oficiali de la Bruxelles au constatat că acordul dintre Polonia şi Rusia ar putea contraveni legislaţiei UE în privinţa energiei, în special legat de reglementările ce stipulează că societăţile din afară ar trebui să aibă acces la conductele de gaz şi că monopolul producătorilor şi distribuitorilor ar trebui să înceteze.

Ori, potrivit CE, proiectul de contract dintre Polonia şi Gazprom ar împiedica acest lucru. Polonia a fost un susţinător fervent al politicilor UE de diversificare energetică, în special din 2006, atunci când Gazprom a oprit fluxul de gaze către Ucraina, susţinând că ţara nu a reuşit să plătească transportul de gaz. La acea vreme, Ucraina era condusă de lideri pro-occidentali ai Revoluţiei Portocalii din 2004.

Mai multe ţări est-europene, dependente de Rusia pentru necesarul de energie, au declarat că acţiunile Gazprom au fost motivate politic, de vreme ce Kremlinul s-a opus Revoluţiei Portocalii. Polonia, care importă până la 7,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia, reprezentând aproximativ 65% din consumul său anual – s-a aflat din acel moment în căutarea unor soluţii pentru a-şi reduce dependenţa de aprovizionarea din Rusia în scopul sporirii securităţii sale energetice.

Unul dintre planuri prevede construirea unui terminal de gaz natural lichefiat pe coasta Mării Baltice, care ar putea fi finalizat până în 2014. O altă idee prevede extragerea gazului natural din şisturi. Cu toate acestea, negocierile în desfăşurare cu Gazprom ar putea submina aceste eforturi ale Poloniei de a-şi diversifica resursele energetice, au precizat analiştii.
Proiectul de acord cu Gazprom prevede ca Polonia să îşi crească importurile de gaze din Rusia cu trei miliarde de metri cubi pe an, până la 10,5 miliarde de metri cubi, începând din 2011. Gazprom doreşte ca acordul să fie în vigoare până în anul 2037.

În plus, Gazprom cere dreptul exclusiv de a utiliza conducta Iamal, care traversează Belarus spre Polonia – ocolind Ucraina, principalul punct de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Partea poloneză a conductei Iamal este deţinută şi operată de către Europol Gaz, aflată în proprietatea Gazprom şi a PGNIG, compania petrolieră şi gazeiferă de stat din Polonia, fiecare cu o participaţie de 48%. Aceste două societăţi deţin restul de 4 la sută într-un joint-venture, Gas Trading.

În cazul în care Gazprom şi PGNIG au câştig de cauză, Europol Gaz ar păstra dreptul de proprietate, comercial şi de operare al secţiunii poloneze al conductei Iamal, un demers care ar împiedica orice concurenţă sau deschidere.
Problema a divizat guvernul premierului Donald Tusk de centru-dreapta din Polonia, în special din momentul în care Varşovia a demarat pe cont propriu „resetarea” relaţiilor cu Rusia, după multe decenii de neîncredere şi de opoziţie din partea ambelor părţi.

De o parte a acestei dispute este Radek Sikorski, ministrul polonez de externe, care, deşi îşi doreşte relaţii mai bune economice şi politice cu Rusia, ţine să respecte în acelaşi timp şi reglementările UE. De cealaltă parte sunt PGNIG şi Waldemar Pawlak, ministrul economiei şi negociator şef din partea Poloniei. Potrivit diplomaţilor polonezi, el nu chestionat termenii Gazprom până când Sikorski nu a solicitat Comisiei Europene să examineze proiectul de acord pentru a se asigura că respectă reglementările UE.

Ministerul Economiei a refuzat să răspundă la orice întrebări despre negocieri, iar PGNIG a avertizat că orice întârziere suplimentară în convenirea unui acord cu Gazprom ar putea submina capacitatea companiei de a respecta ordinele clienţilor săi industriali.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata