EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Nerăbdare printre minerii blocaţi în Chile la 700 de metri adâncime

Ministrul chilian al sănătăţii, Jaime Manalich, a reiterat în repetate rânduri că minerii se află în deplină sănătate fizică şi mentală şi sunt supuşi unei diete speciale pentru a putea suporta urcarea la suprafaţă şi întoarcerea la lumină.

Totuşi, el a recunoscut că starea de anxietate a crescut în rândul lor în faţa iminenţei procesului de salvare care se preconizează să înceapă miercuri, informează luni ziarul Las Provincias. Unii dintre ei, în special cei tineri, îşi închipuie parcursul ca pe un exerciţiu de turism şi aventură, după cum spun rudele care le-au citit scrisorile. Dar mulţi se tem că vor înfrunta riscurile unei operaţiuni care nu a fost suficient de testată.

În ultimele ore s-a aflat că minerii au stabilit o ordine de urcare care nu concidea cu cea pregătită de medici şi de psihologi. În orice caz, va fi unul dintre membrii echipei de salvare cel care va coborî până la cei prinşi în subteran şi care va decide criteriile de ascensiune. Potrivit variantelor presei de-a lungul acestei convieţuiri forţate s-au produs unele conflicte.
Unul dintre acestea a fost când un grup de cinci lucrători care nu sunt angajaţi ai minei şi care nu aveau prea multe relaţii cu ceilalţi colegi de suferinţă au chestionat autoritatea lui Luis Urzua, şeful de tură şi lider al supravieţuitorilor. Nici psihologul nu a fost acceptat de la început şi au existat tentative de a fi schimbat.

Rudele minerilor şi specialistul care i-a asistat de-a lungul acestor săptămâni nu au infirmat aceste conflicte, dar le-au minimalizat ţinând cont de condiţiile în care trăiesc cei blocaţi în subteran şi de starea lor de suflet. După ce vor fi supuşi mai multor examinări medicale, minerilor salvaţi le vor fi luate amprentele digitale pentru a le confirma identitatea şi a se putea declara investigaţia încheiată.

Cei 33 de mineri chilieni blocaţi de 70 de zile în mina San José vor fi nevoiţi să se reînscrie în registrele legale pentru a-şi recupera statutul de persoane în viaţă şi de a nu mai fi consideraţi dispăruţi, aşa cum a explicat prefectul Luis Mardones, de la Poliţia de Investigaţii din Chile. ‘În ziua în care s-a produs surparea, Ministerul de Interne a emis un ordin de dispariţie pentru 33 de persoane”, a spus Mardones.

„Acum, pentru a putea încheia investigaţia le vor fi identificate amprentele digitale şi vom verifica dacă cei 33 de oameni salvaţi sunt cei pe care îi avem înregistraţi’. „Informaţiile vor fi predate Ministerului de Interne iar ancheta va fi considerată încheiată’, a explicat el. La 5 august s-a produs o surpare la mina San Jose, din nordul ţării.
Deşi au fost demarate imediat operaţiunile de localizare a celor prinşi în interior, de abia la 22 august minerii au fost localizaţi într-o galerie adiacentă. Operaţiunea de salvare va începe miercuri 13 octombrie, când se va termina de ranforsat cu tuburi de oţel primii 90 de metri ai conductei prin care minerii vor fi aduşi la suprafaţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata