UE va reanaliza legislaţia privind depozitarea deşeurilor industriale

Dezastrul ecologic provocat recent în urma deversării de noroi toxic în vestul Ungariei a determinat Bruxellesul să ia în considerare reanalizarea legislaţiei europene cu privire la depozitarea deşeurilor industriale în statele membre UE.

Potrivit unor surse europene, subiectul ar putea fi dezbătut cu ocazia reuniunii miniştrilor mediului din statele membre UE, ce se va desfăşura joi (14 octombrie 2010) la Luxemburg. Dacă vedem că legislaţia trebuie să fie schimbată, vom merge în acea direcţie’, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la nevoia actualizării normelor europene referitoare la deşeurile industriale.

Citeste si:  Crin Antonescu: Atitudinea Budapestei este o sfidare, preşedintele Băsescu trebuia să iasă cu o declaraţie

În prezent, autorităţile ungare efectuează o anchetă pentru a vedea care au fost cauzele recentului accident de la o fabrică de alumină din judeţul Veszprem, în condiţiile în care compania MAL Zrt, căreia îi aparţine fabrica, deţine o autorizaţie pentru depozitarea deşeurilor toxice conformă cu legislaţia UE din 2006. Aceasta prevede că firmele trebuie să folosească cele mai bune tehnici de depozitare a respectivelor deşeuri, pentru a se preveni eventuale catastrofe ecologice.

World Wildlife Fund (WWF) este de părere însă că actuala legislaţie privitoare la depozitarea deşeurilor industriale este insuficientă şi de aceea WWF cere aplicarea strictă a unei legislaţii europene separate, adoptată în 2006, ce vizează strict deşeurile industriale rezultate în urma mineritului.
Conform WWF, principalul obstacol este că implementarea acestei reglementări nu este obligatorie până în 2012, când expiră directiva europeană privind tehnologiile de minerit în UE.

Citeste si:  Studiu privind acneea severă şi o mai mare tendinţă de sinucidere

Problema depozitării deşeurilor industriale şi a asistenţei europene în cazul unor dezastre provocate de accidente industriale ar putea fi discutată marţi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se află într-o vizită în Ungaria, şi premierul ungar Viktor Orban. Şeful CE nu are totuşi prevăzută pe agenda vizitei deplasarea la locul catastrofei din vestul Ungariei.
Barroso va participa la un eveniment organizat la Pecs, oraş desemnat, alături de Istanbul, Capitala Europeană a Culturii în 2010, vizita fiind programată cu mai mult timp în urmă.

Citeste si:  Acordul de liber-schimb cu SUA: Statele membre ale UE au convenit să excludă sectorul audiovizual din mandatul negocierilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close