EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Plafonarea plăţilor directe către fermierii individuali, o modalitate de reformă a PAC

Plafonarea plăţilor directe către fermierii individuali şi introducerea de măsuri obligatorii de mediu se numără printre elementele cele mai radicale incluse într-o comunicare a Comisiei Europene privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC), scursă către presă, informează Irish Independent.

Documentul, intrat în posesia Irish Independent, pare să excludă impunerea unui sistem de plată unică pe fermă (SFP) pe teritoriul UE, susţinând în schimb că este necesară o ‘distribuţie mai echitabilă’ a bugetului PAC.
Propunerile sugerează că ar trebui introdus un ‘plafon superior’ pentru plăţile directe către întreprinderile agricole individuale, pentru a ‘îmbunătăţi distribuirea plăţilor în rândul agricultorilor’.

Documentul precizează că alocarea se va face pentru întreprinderile agricole mari, care asigură multe locuri de muncă. Cu toate acestea, nivelul oricărui plafon de plăţi sau modul în care aceasta va fi calculat nu sunt stabilite în respectiva comunicare. Ca urmare a pierderii oportunităţilor de angajare în multe zone rurale, documentul propune ca micii fermieri să primească un nivel minim de plăţi directe.

De asemenea, documentul vorbeşte de sporirea măsurilor de protecţie a mediului. ‘Ecologizarea’ ar presupune ca fermierii să întreprindă anual acţiuni prin care să protejeze mediul, cum ar fi rotaţia culturilor.
Potrivit Irish Independent, documentul solicită totodată ca plăţile pentru Zonele Dezavantajate să fie mutate din Pilonul II în Pilonul I, ceea ce ar fi îngrijorător pentru Irlanda. Această propunere a fost respinsă de către IFA (Irish Farmers Association).

Posibila reţinere a plăţilor cuplate pentru sectoare specifice a primit undă verde. Documentul precizează că acest sprijin, care ar putea fi cofinanţat de către guvernele naţionale, ar trebui să aibă în vedere zone, randamente sau număr de animale fixe şi ar fi permis doar în limite clar definite.
Un angajament, asumat în document, faţă de simplificarea normelor de eco-condiţionalitate va fi salutat de către organizaţiile agricole, scrie publicaţia irlandeză. Acesta va fi realizat prin furnizarea agricultorilor şi administratorilor a unui set de reguli simple.

Necesitatea unor instrumente puternice de gestionare a pieţei este de asemenea recunoscută în document. Cu privire la problema calculelor SFP, Comisia pare să accepte că impunerea unei subvenţii unice în întreaga UE nu ar reflecta diferitele structuri de cost din statele membre. Cu toate acestea, oficialii Comisiei insistă că acoperirea decalajului dintre plăţile medii (la hectar) care există între statele membre va fi o prioritate.

O propunere aflată în discuţie prevede ca statele membre să obţină un procent garantat – eventual 75-80% – din SFP-ul mediu actual din UE de 215 de euro/ha.
Pentru o ţară precum România, scrie Irish Independent, unde fermierii primesc o plată medie de 31 de euro/ha, o atare propunere ar reprezenta o impulsionare majoră. Cu toate acestea, un astfel de demers ar trebui să fie finanţat prin tăierea plăţilor către membri occidentali ai UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata