EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Compromis parlamentar la ordonanţa creditelor: să scadă dobânzile, dar mai puţin

Deputaţii au găsit soluţia de compromis pentru calculul dobânzii variabile. Comisia pentru industrii şi servicii  a dat aviz favorabil OUG 50/2010 şi a inclus şi un amendament care clarifică modul în care se va face trecerea la noile dobânzi: marjele se vor calcula la dobânzile iniţiale ale contractelor de credit.

OUG 50 în forma promovată de guvern conţinea unele neclarităţi pe care bancherii le-au folosit în favoarea lor, în special în privinţa trecerii la noile formule de calcul a dobânzilor, adică Euribor/Robor/Libor – în funcţie de moneda creditului + o marjă fixă reprezentând costurile băncii.

Paragraful din Ordonanţă era interpretabil, permiţând atât bacherilor să urce costurile ratelor, cât şi clienţilor să atace în instanţă băncile şi să ceara dobânzi foarte mici, sub costurile la care băncile se finanţează.

“Pentru creditele cu dobândă variabilă aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, marja de dobândă va fi stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile, de la data încheierii contractului, a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. În contractele de credit în care era prevazută o anumită marjă, aceasta va fi înlocuită cu marja calculată conform prezentului paragraf”, se arată în amendamentul Comisiei.

Spre exemplu, să presupunem că un credit în euro contractat la jumătatea anului 2008 avea o dobândă variabilă iniţială de 8% pe an. Dobânda după care varia acest credit era una internă, stabilită arbitrar de către bancă, iar această dobândă se aduna la o marjă fixă.

Pentru calculul noii dobânzi, marja va fi diferenţa dintre Euribor la semnarea contractului (5%, la scadenţa de 6 luni) şi dobânda totală de la data semnării contractului. Astfel, obţinem o marjă de 3 puncte procentuale. Această marjă se adună la indicele Euribor la 6 luni de acum, adică 1,2% și se obține rata de dobândă, în cazul nostru, 4,2% pe an.

Printre amendamentele la OUG 50 votate de Comisia pentru industrii și servicii se regăsesc următoarele:

* Se interzice perceperea unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost, în cazul în care consumatorul dorește refinanțarea sau reeșalonarea/restructurarea creditului
* Se interzice perceperea unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost, în cazul în care consumatorul dorește schimbarea datei de scadență a ratelor
* Comisionul de analiza dosar și comisionul unic vor fi stabilite în suma fixă, aceeași sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu același tip de credit: ipotecar/imobiliar, consum/nevoi personale sau card/descoperit de cont. Suma fixă nu se calculează ca procent aplicat la sold
* Dobânda penalizatoare se aplică în procent fix la suma ce reprezintă credit restant, nivelul acesteia neputând fi majorat pe perioada de derulare a contractului și nu poate depăși dobânda perceputa de stat persoanelor fizice pentru întarzieri la neachitarea obligațiilor fiscale;

Integral pe Money.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata