EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Patriarhul Daniel a primit vineri (15 octombrie 2010) titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ din partea conducerii celei mai vechi universităţi din ţară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Acesta este cel de-al doilea titlu de ‘Doctor Honoris Causa’ pe care Patriarhul Daniel îl primeşte din partea unei universităţi ieşene, după cel acordat în 2006 de Universitatea de Arte ‘George Enescu’.

Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a afirmat că în ultimul timp teologia universitară a devenit mai mult o ştiinţă despre Dumnezeu şi mai puţin o comuniune în rugăciune cu El. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că teologia trebuie să aibă o dimensiune pastorală, o dimensiune misionară şi o alta duhovnicească. Astfel, reaşezarea teologiei academice în orizontul rugăciunii şi al experienţei duhovniceşti are ca scop reînnoirea activităţii pastorale a Bisericii, pentru a putea răspunde nevoilor urgente ale credincioşilor de astăzi.

Pentru ca dimensiunea pastorală a teologiei să se poată realiza deplin, trebuie să fie însoţită şi de dimensiunea ei misionară. Potrivit Patriarhului, această mutare de accent în reflecţia teologică riscă să submineze din interior vocaţia specifică pe care învăţământul teologic o are în cadrul învăţământului universitar.
De aceea, teologia este Ťştiinţăť, dar o ştiinţă cu totul aparte în spaţiul Universităţii. Ea este ştiinţa originii şi finalităţii lumii, susţinută de iubirea lui Dumnezeu’. Datorită acestui fapt, ‘teologia este ştiinţa bucuriei netrecătoare”.

La decernarea titlului de Doctor Honoris Causa către Patriarhul Daniel a fost prezenţi Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prof.univ.dr. Vasile Işan, rector al Universităţii A.I.Cuza din Iaşi, prof.univ.dr. Alexandru Zub, membru al Academiei Române, Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, prof.dr. Emilian Popescu, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr.pr. Viorel Sava, Decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’.

PF Daniel a fost ales la 12 septembrie 2007 Patriarh al BOR de către Colegiul Electoral Bisericesc, după ce, la 30 iulie 2007, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veşnice. PF Daniel, cel de-al şaselea Patriarh al BOR, a fost întronizat la 30 septembrie 2007.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata