Ce spun cei mai mari agricultori ai ţării despre scumpirea mâncării

Nu există motive pentru scumpirea mâncării, spun moşierii. Recolta este bună şi nu există alţi factori care ar face necesară o ajustare a preţurilor, informează Money.ro.

Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu cei mai mari moşieri ai ţării, care exploatează împreună aproape 200.000 de ha de teren agricol spun la unison că anul agricol 2010 a fost unul bun şi că nu există motive ca producătorii de alimente să scumpească mâncarea. I-am întrebat pe cei trei acest lucru ca urmare a ieşirilor publice ale procesatorilor de alimente care anunţau scumpiri de 10 – 25% ale mâncării în perioada imediat următoare de timp.

”Cum să se scumpească? Terminaţi-vă domnule cu astea! S-a făcut recoltă bună, eu nu vând mai scump ca anul trecut, benzina nu s-a scumpit prea mult, gazele şi curentul de loc, ce motive ar avea? Să n-aud că inflaţia că mă fac foc…Pot foarte frumos să mai lase din cotele lor imense de profit”, spune, supărat Culiţă Târâţă.

Acesta are un cui împotriva procesatorilor pe care-i vede vinovaţi de toate scumpirile dar, mai ales, pe unul dintre ei. Astfel, procesatorul american Cargill ar fi unul dintre cei mai mari profitori de pe piaţa produselor agricole din România. ”Cargill face ravagii. Cumpără de pe firme no – name, deţinute de boschetari, cereale fără factură de la fermierii români după care îşi vinde lui, Cargill, cu adaos mare după care procesează şi bagă pe piaţă alimente la fel, cu adaos mare. Câştigă de multe ori iar firmele paravan le bagă în lichidare”, explică Tărâţă.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.