România a devenit vulnerabilă la orice factor extern

Dacă nu creştem competitivitatea şi potenţialul de creştere economică a României, vor veni tot mai multe IMM-uri din alte ţări, a avertizat luni (18 octombrie 2010) consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, prezent la conferinţa ‘Agenda Lisabona, mediul de afaceri şi reglementări mai bune – contribuţia României’.

Potenţialul de creştere economică a României a scăzut foarte mult, atât din cauza politicilor fiscale, cât şi a celor salariale anterioare, la care s-a adăugat criza, rezultatul fiind acum că ‘România a devenit vulnernabilă la orice factor extern. Dacă s-ar relua creşterea de capitaluri acum, imediat ar reapărea dezechilibrele externe.Pe de altă parte, pentru că potenţialul de creştere este foarte mic, şi inflaţia este în pericol’, a mai adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Citeste si:  Misiunea FMI continuă cu discuţii la BNR

Lucian Croitoru a mai avertizat că populismul periclitează creşterea nivelului de trai. ‘De exemplu, ridicarea impozitului pe salarii la 30-40% nu va ajuta cu nimic IMM-urile, dar o scădere de impozite nejustificate ar constitui o greşeală care ar eroda posibilitatea creşterii nivelului de trai’.
Consilierul guvernatorului BNR a mai pledat pentru flexibilizarea pieţei muncii, astfel încât ‘să nu mai dureze ani de zile până să poţi da pe cineva afară’, trăgând concluzia că este nevoie de reforme care să depăşească aria fiscală pentru a ieşi din criză şi pentru a dinamiza IMM-urile.

Citeste si:  Compania Huilei din Hunedoara, dată în judecată de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului

‘IMM-urile sunt un sector care a avut de suferit în timpul crizei, dar această suferinţă i se datorează, în mare măsură’, consideră Lucian Croitoru, care a explicat că, în ultimii 20 de ani, stimularea sectorului IMM s-a bazat exclusiv pe atragerea unor fonduri de stat, în loc să se meargă pe direcţionarea stimulentelor de orice natură către măsuri care să ducă la creşterea competitivităţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close