EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Cai originari din România diagnosticaţi cu anemie infecţioasă în Anglia

Proprietarii de cai din Marea Britanie au fost avertizaţi să fie vigilenţi, după identificarea a două noi cazuri de anemie infecţioasă, cunoscută şi sub denumirea de ‘febra de mlaştină’, relatează The Independent.

Primele două cazuri de anemie infecţioasă ecvină au fost descoperite în Marea Britanie în luna ianuarie, pentru prima dată în 34 de ani. În prezent, boala a fost diagnosticată la încă doi cai, unul din Northumberland şi altul dn Devon. Toate animalele, precizează publicaţia britanică, sunt originare din România.
Un focar sever, comentează The Independent, s-ar putea dovedi echivalentul ecvin al febrei aftoase bovine din 2001, responsabilă pentru moartea a 10 de milioane de oi şi de vite. Costurile epidemiei din 2001 au fost estimate la aproximativ 8 miliarde de lire sterline pentru Marea Britanie.

Nigel Gibbens, şef sanitar-veterinar la Ministerul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra), a declarat că ‘deşi ameninţarea cu anemie infecţioasă la caii din Marea Britanie rămâne scăzută, ea a fost luată în serios, iar proprietarii şi medicii veterinari sunt îndemnaţi să ne notifice în privinţa oricărei suspiciuni de boală’.
‘De la izbucnirea primului focar în acest an am colaborat intens cu UE pentru a reduce proactiv riscul pentru Marea Britanie, iar exporturile de cai din România sunt în prezent sever limitate, alături de testările mai severe pentru caii importaţi în Marea Britanie.

Cazurile apărute în Marea Britanie în această vară privesc, după părerea noastră, caii care au părăsit România înainte ca aceste măsuri să fie puse în aplicare’, a adăugat Gibbens. Potrivit The Independent, febra de mlaştină, denumită astfel din cauza zonelor în care îşi face apariţia, este o boală care trebuie obligatoriu declarată de proprietarii de cai.

În acest sens, Defra a solicitat proprietarilor de cai şi medicilor veterinari să notifice insistuţiile locale pentru sănătatea animalelor în cazul în care suspectează o infecţie apărută la cai. În condiţiile în care boala se transmite prin muşcături de insecte, toate animalele aflate pe o rază de 200 de metri de animalul infectat sunt plasate în carantină pentru 90 de zile. Anemia infecţioasă poate fi, de asemenea, transmisă de către medicii veterinari care folosesc seringi murdare şi alte echipamente medicale infectate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata