Costul reformării sectorului bancar ar putea exploda, avertizează şeful Deutsche Bank

Costul economic al înăspririi regulilor globale privind capitalul băncilor ar putea exploda dacă viitoarele cerinţe pentru marile bănci nu sunt coordonate, a declarat luni (18 octombrie 2010) directorul general de la Deutsche Bank, Josef Ackermann, transmite Reuters.

‘Nu există îndoieli că normele Basel III vor avea costuri economice pe termen scurt şi mediu. Aceste costuri ar putea exploda odată cu adăugarea unor noi prevederi care sunt discutate în prezent’, a declarat Ackermann la o conferinţă pe tema reglementării bancare.
Organismele de reglementare din întreaga lume au pus la punct un nou set de norme referitoare la capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III . Însă, ţări precum Elveţia sau Marea Britanie intenţionează să implementeze norme şi mai dure şi să le implementeze mai devreme decât se anticipa.

Citeste si:  Birou pentru prevenirea criminalităţii şi recuperarea creanţelor, înfiinţat la Ministerul Justiţiei

Ackermann a precizat că întâlnirile cu investitorii au arătat că aceştia vor ca băncile să înceapă implementarea normelor Basel III până în 2013, data pe care şi liderii marilor economii din întreaga lume (G20) ar urma să o susţină la reuniunea lor de luna viitoare.
‘Deşi regulatorii au permis, din fericire, o perioadă de tranziţie mai lungă pentru respectarea noilor norme de capital, pieţele ar putea să nu fie atât de răbdătoare.

Înn recentele turnee de promovare pentru majorarea de capital la Deutsche Bank, am aflat de la investitori că ei vor ca băncile să respecte în totalitate noile norme până în 2013′, a spus Ackermann.
Regulile Basel III ar urma să fie finalizate la reuniunea G20 din noiembrie şi să intre în aplicare la finele lui 2012. Precedentele reguli, denumite Basel II, nu au fost adoptate de băncile americane, ceea ce a pus probleme de distorsionare a concurenţei.

Citeste si:  Asesoft a preluat managementul Realitatea TV
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close