EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Wikileaks va publica sute de mii de documente despre războiul din Irak

Armata americană a format o echipă din 120 de membri pentru a se pregăti de publicarea unui număr de circa 400.000 de documente despre războiul din Irak de către site-ul Wikileaks, transmite BBC News.

Se consideră că documentele privesc activitatea de luptă, forţele irakiene de securitate şi victimele civile. Pentagonul a precizat că vrea ca documentele să-i fie returnate pentru a evita publicarea unor informaţii potenţial dăunătoare. Momentul publicării documentelor nu se cunoaşte cu exactitate, dar ar urma să eclipseze dezvăluirea de către Wikileaks în luna iulie a unui număr de 70.000 de documente despre războiul din Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Lapan, a declarat că echipa nou formată analizează documentele despre războiul din Irak pentru a descoperi care ar putea fi impactul publicării acestora de către Wikileaks. Colonelul Lapan a afirmat că documentele provin dintr-o bază de date din Irak care conţine ‘acţiuni importante, relatări de la nivel de unităţi, rapoarte tactice, lucruri de acest feľ.

El a mai spus că Pentagonul nu ştie când vor fi făcute publice documentele, dar se pregăteşte pentru luni sau marţi. Alte surse consideră că publicarea lor va avea loc la sfârşitul lunii.
Colonelul Lapan susţine că documentele ar trebui returnate Pentagonului, deoarece ‘nu considerăm că Wikileaks sau alţii au expertiza necesară’. „Nu este atât de simplu – doar să elimini numele. Sunt şi alte lucruri şi documente în afară de nume care sunt potenţial dăunătoare”, a precizat el.

Publicarea de către Wikileaks în luna iulie a unor documente despre războiul din Afganistan i-a determinat pe oficialii militari americani să avertizeze că informaţiile publicate de site ar putea conduce la moartea unor militari americani şi a unor civili afgani deoarece unele documente conţin numele localnicilor care au ajutat forţele de coaliţie.

Secretarul american al apărării Robert Gates a precizat totuşi într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei pentru servicii armate din Senat că scurgerea de informaţii nu a dezvăluit nici o ‘sursă sau metodă secretă sensibilă’. Au existat temeri că astfel de scurgeri de documente ar putea afecta schimbul de informaţii secrete ale SUA cu alte state, precum şi schimbul de informaţii secrete între agenţiile americane.

Investigaţia privind scurgerile de documente despre războiul din Afganistan îl vizează pe Bradley Manning, analist al servicuiului secret al armatei, care se află în arest şi care a fost acuzat de scurgerea unei înregistrări secrete cu atacul unui elicopter american în Irak în 2007 în urma căruia au murit 12 persoane.
Site-ul Wikileaks este în prezent nefuncţional, fiind ‘supus unei mentenanţe planificate’. Fondatorul site-ului, Julian Assange, este anchetat în Suedia pentru un presupus viol. El neagă acuzaţia şi susţine că aceasta face parte dintr-o campanie de defăimare a celor care se opun site-ului său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata