Scăderea TVA la alimente, inaplicabilă din cauza legii responsabilităţii fiscale şi a Acordului cu FMI

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că scăderea TVA la alimentele de bază nu poate fi aplicată din cauza Legii responsabilităţii fiscale şi a Acordului pe care România îl are cu Fondul Monetar Internaţional.

El a precizat că unul dintre motivele pentru care Ministerul de Finanţe nu a susţinut reducerea taxei pe valoarea adăugată a fost acela că „nu există posibilitatea fiscală”. Toader a susţinut că deputaţii PDL au vrut încă de marţi (19 octombrie 2010) să opereze modificarea prin care se revine la TVA-ul de 24%, precizând însă că democrat-liberalii „vor face toate diligenţele” ca iniţiativa lor de eliminare a reducerii acestei taxe să intre în plen, în regim de urgenţă.

Întrebat dacă această eroare nu ar putea fi îndreptată prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, Mircea Toader a spus că „este problema Executivului”, grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor putând doar să o corecteze din punct de vedere legislativ. De asemenea, Toader a negat că ar fi vorbit cu şeful statului ca reducerea TVA la alimente să nu fie promulgată.

Totodată, Toader a informat că grupul PDL va depune o singură iniţiativă de modificare a Codului Fiscal prin care să se revină la valoarea TVA de 24% la alimente şi care să vizeze şi eliminarea scutirii de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 lei.
Actul normativ adoptat marţi cu unanimitatea deputaţilor prezenţi – 290 de voturi – vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata