Laureatul chinez al premiului Nobel pentru Pace, în condiţii precare de detenţie

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, disidentul politic Liu Xiaobo, suportă la închisoare condiţii mai rele de detenţie decât cei cinci tovarăşi de celulă, precum restricţionarea vizitelor familiei sau accesul la alimente de calitate, a informat ONG chinez Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

Acest grup de apărare a drepturilor omului spune că a primit informaţie actualizată privind situaţia lui Liu în vârstă de 54 de ani şi condamnat, în 2009, la 11 ani de închisoare pentru a fi colaborat la redactarea manifestului politic „Carta 08”, în care alături de alţi 300 de intelectuali a cerut intrarea în vigoare a drepturilor fundamentale cuprinse în Constituţia chineză din 1982, notează miercuri ziarul La Razon.

Liu împarte celula închisorii din Jinzhou (provincia Liaoning, la 480 kilometri distanţă de Beijing) cu alţi cinci deţinuţi condamnaţi la pedepse mai lungi, dar cărora li se permite să primească vizite din partea familiilor, o dată pe săptămână, în timp ce laureatul premiului Nobel are dreptul la doar una pe lună.
Tovarăşii lui de închisoare pot să cumpere alimente sau mâncare gătită, lucru refuzat lui Liu care poate, cel mult, să cumpere câteva obiecte de uz personal de la magazinul penitenciarului.

Potrivit CHRD, mâncarea gătită la închisoare are o valoare nutritivă foarte scăzută şi este de proastă calitate, motiv pentru care deţinutul politic acuză afecţiuni gastrice de la mutarea sa în mai în acest penitenciar, iar hepatita B de care suferă riscă să se agraveze.
El poate alături de ceilalţi deţinuţilor să iasă două ore în curtea închisorii şi să primească ocazional cărţi aduse de soţia sa, Liu Xia, (49 de ani), aflată în arest domiciliar din 8 octombrie, când soţul ei a fost distins cu celebrul premiu Nobel. Însă doar cărţi publicate în China, sau cu drept de vânzare în această ţară.

Un apropiat al familiei a informat Centrul de Informaţii a Drepturilor Omului din Hong Kong că Liu Xia se află de peste zece zile sub supraveghere strictă şi că este puţin probabil să fie eliberată pentru a pleca la Oslo să i se înmâneze premiul, la 10 decembrie.
Un purtător de cuvânt al guvernului chinez a refuzat să detalieze legea locală în baza căreia este menţinută în arest domiciliar soţia deţinutului, căreia i se împiedică orice contact cu presa.

Între timp, regimul chinez îşi continuă campania de hărţuire şi arestări împotriva membrilor disidenţei chineze şi apropiaţilor veteranului activist, între care mulţi semnatari ai „Cartei 08”, precum Huang Yaling, care a fost interogat de autorităţi săptămâna trecută după ce a vizitat pavilionul Norvegiei de la Expo de Shanghai pentru a mulţumi pentru premiul decernat lui Liu.

Un alt semnatar al manifestului, Zhang Zuhua, arestat împreună cu Liu în 2008, se află sub supraveghere domiciliară de la aflarea deciziei Academiei norvegiene. În provincia Shandong, activiştii Ni Wenhua, Li Hongwei şi Qin Zhigang au fost interogaţi după ce au sărbătorit decernarea premiului Nobel, iar la Beijing ‘cyber-disidenţii’ Tian Tian şi Liu Qiangben au fost reţinuţi săptămâna trecută, când se pregăteau să-l viziteze pe activistul Wang Lihong.

Mai mulţi apropiaţi lui Liu, precum Xie Fulin, au suferit represalii şi confiscarea obiectelor personale, îngroşând lunga listă a celor hărţuiţi şi arestaţi pe care o publică CHRD. Guvernul chinez a subliniat că acordarea premiului Nobel unui ‘delincvent’ chinez este o insultă adusă ‘sistemului său judiciar’, care face parte dintr-un complot internaţional pus la cale împotriva celei de-a doua puteri economice a lumii, şi a declanşat un conflict diplomatic cu Norvegia pentru că ‘a permis’ Academiei să decerneze acest premiu disidentului Liu.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.