EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Lucia Hossu Longin: Am fost singurul jurnalist din România care a avut acces la arhiva SRI

Realizatoarea de televiziune Lucia Hossu Longin a afirmat vineri (22 octombrie 2010) că a fost singurul jurnalist din România care a avut acces la arhiva Serviciului Român de Informaţii (SRI), pentru a se documenta în vederea realizării ”Memorialului Durerii”.

Ea a arătat că a avut şansa de a studia dosarele luptătorilor anticomunişti condamnaţi de regimul totalitar în urma sprijinului acordat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, care a făcut numeroase demersuri în acest sens la SRI.
”Nu poţi să faci istoria suferinţei fără să ai acces la document, pentru că în document se afla suferinţa. În depozitele SRI se află înmagazinată întreaga suferinţă, fără să avem acces la ea. Treptat, la doi ani după ce am început ”Memorialul”, a început să se deschidă câte o uşă.

La unul din sediile SRI s-a improvizat o sală de lectură pentru mine, în care, ulterior, au avut acces şi Claudiu Secaşiu şi Cicerone Ioniţoiu, care a venit de la Paris”, a spus realizatoarea documentarului.
Lucia Hossu Longin a afirmat că ”tenacitatea a caracterizat-o din clipa în care a decis să facă proiectul ‘Memorialului Durerii’, gândit, iniţial, în şase episoade, apoi în 12, ajungând, în final, la 120, pentru care au fost filmate peste 100.000 de minute documentare cu supravieţuitori ai închisorilor comuniste.

”Între ceea ce spuneau eroii prezentaţi în ‘Memorial’ şi ceea ce am citit, concret, în documentele de arhivă nu am găsit nicio diferenţă, nicio discrepanţă. Totul s-a confirmat, de la sentinţe, modul cum au fost ridicaţi, anchetaţi şi apoi ‘judecaţi’ eroii rezistenţei anticomuniste de către acele tribunale ale poporului, în care sentinţele erau date încă înainte de a începe procesul.

Apoi au fost acele mărturii răscolitoare din ‘Memorial’, în care eroii nu povestesc, ci îşi retrăiesc viaţa, cu ceea ce au îndurat”, a declarat Lucia Hossu Longin. Ea a menţionat, totodată, că a avut şi curajul de a traversa oceanul pentru a-l întâlni pe Ioan Mihai Pacepa. ”Am socotit că în galeria de personaje care au răspuns de instituţia Securităţii exista un general care a rupt-o cu comunismul şi cu casta lui Ceauşescu.

Am ţinut să-i înregistrez confesiunea. Am avut această prioritate. Niciun jurnalist nu a putut să ajungă la el, în 31 de ani. Are o identitate complet schimbată. Mulţi mi-au reproşat că nu am făcut un interviu precum cu Nicolski, sau cu Ciolpan, directorul închisorii de la Sighet (1950-1955).
În cazul lui Pacepa, eu îi acordam un credit, îl graţiam, pentru că într-un moment important al vieţii lui, când era în fruntea ierarhiei Securităţii, a avut puterea să se desprindă.

El şi-a asumat curajul de a spune Occidentului care este faţa reală a lui Ceauşescu, despre care americanii credeau, cu nezdruncinare, că este copilul rebel al comunismului”, a spus realizatorul de televiziune. Aceasta a arătat că a studiat cele aproximativ 100 de dosare referitoare la Pacepa aflate la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

”Înainte de interviu, i-am trimis ‘Memorialul Durerii’. Primisem ecouri că a vizionat, încă din 1991, acest documentar. Am şi primit un mesaj de la directorul ‘Lumii libere’ din New York, domnul Costescu, care a primit un telefon de la Pacepa în care se interesa de mine. Asta a fost pentru mine provocarea numărul unu, să ajung la el şi să îl văd. I-am pus întrebări extrem de incomode…

Mi-a spus că recunoaşte că a dus o viaţă abjectă şi a făcut compromisuri. Ce nu a recunoscut a fost că ar fi dictat vreodată o crimă. Am publicat, apoi, o carte cu Pacepa şi am reuşit să determin şi publicarea volumului său, ‘Orizonturi roşii’, în prima versiune adevărată românească, cu completările lui Pacepa, la Editura Humanitas”, a arătat Lucia Hossu Longin.

Reprezentanţi ai mass-media din ţară şi din străinătate participă, vineri şi sâmbătă, la simpozionul cu tema ”Documentarea în jurnalism”, care se desfăşoară la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. În deschiderea reuniunii, Lucia Hossu Longin a expus modul în care s-a documentat pentru realizarea ”Memorialului Durerii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata