EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Manifestări dedicate Cuviosului Dimitrie cel Nou şi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, în perioada 23-29 octombrie 2010, o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir, manifestări incluse în calendarul evenimentelor din 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română.

Cu acest prilej, un fragment din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos va fi adus spre închinare la hramul Catedralei patriarhale din Bucureşti, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă (23 octombrie 2010), după oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
În acelaşi timp, de la catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti pe Calea Şerban Vodă se va desfăşura procesiunea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, păstrat la Mitropolia de Drama (Grecia). Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei.

În continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci şi raclele cu moaştele sfinţilor vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Patriarhul Daniel şi aşezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi până în ziua de 29 octombrie 2010.
Patriarhia Română precizează că este pentru prima dată în istoria pelerinajului cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, când pelerinii se pot închina Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Duminică şi luni, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul unde se va afla Sfânta Cruce şi moaştele sfinţilor ocrotitori ai Catedralei patriarhale.
Marţi, zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, de la ora 9,30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Mitropolitul de Drama (Grecia), Pavel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

La ora 16,30, în salonul oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Otopeni, va avea loc ceremonia de întâmpinare a Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care va efectua o vizită frăţească în Patriarhia Română la invitaţia Patriarhului Daniel, care a vizitat Patriarhia Ecumenică în anul 2009.

De asemenea, în aceeaşi zi, în Catedrala patriarhală va avea loc primirea oficială a Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Miercuri, în ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi hramul Catedralei Patriarhale, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, înconjuraţi de un sobor de ierarhi ortodocşi români şi greci, preoţi şi diaconi.

Seara, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfăşura etapa finală a celei de a treia ediţii a concursului coral naţional de muzică eclesială intitulat „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Sectorul Teologic – Educaţional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Joi, zi în care va fi prăznuit Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema „2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata