EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

3 din 5 angajaţi consideră că prezenţa fizică la birou nu este necesară pentru a fi productivi

3 din 5 angajaţi din toată lumea consideră că prezenţa fizică la birou nu mai este necesară pentru a fi productivi, relevă rezultatele unui studiu al companiei Cisco privind forţa de muncă, realizat la nivel internaţional.

„Dorinţa lor de a fi mobili şi de a avea flexibilitate în accesarea informaţiilor corporaţiei este atât de puternică încât acelaşi procentaj de angajaţi ar alege o slujbă care este plătită mai puţin, dar care are flexibilitate în accesarea informaţiilor din afara biroului, în defavoarea uneia mai bine plătită, dar căreia îi lipseşte flexibilitatea”, se arată în studiu.

Studiul ‘The Cisco Connected World Report’, care a implicat chestionarea a 2.600 de angajaţi şi profesionişti IT din 13 ţări, a descoperit că trei din cinci angajaţi (60%) cred că nu este necesar să fie prezenţi fizic în birou pentru a fi productivi. Acest lucru este valabil în special în Asia şi în America Latină. Mai mult de 9 din 10 angajaţi din India (93%) consideră că nu trebuie să fie în birou pentru a fi productivi.

Acelaşi rezultat este predominant în China (81%), precum şi în Brazilia (76%). Doi din trei angajaţi chestionaţi (66%) se aşteaptă ca departamentul IT să le faciliteze folosirea oricărui dispozitiv – personal sau furnizat de companie – pentru a accesa reţelele corporaţiei, aplicaţii şi informaţie – de oriunde, oricând, şi se aşteaptă ca tipurile de dispozitive să se diversifice.
În viitor, angajaţii se aşteaptă ca terminalele pe care le aleg pentru a se conecta să includă şi dispozitive care până acum nu au fost folosite pentru muncă, precum televizoare sau ecranele sistemelor de navigaţie din maşini.

Potrivit studiului, pentru angajaţii care pot accesa reţelele, aplicaţiile şi informaţiile corporaţiei din afara biroului, aproximativ jumătate dintre respondenţi (45%) au recunoscut că lucrează între 2 şi 3 ore pe zi în plus, şi un sfert au spus că lucrează 4 sau chiar mai multe ore. „Totuşi, orele suplimentare nu înseamnă angajaţi mereu activi, mereu disponibili.

Ei pur şi simplu doresc flexibilitatea de a-şi echilibra timpul alocat muncii cu timpul alocat vieţii personale. Pentru angajaţi este foarte importantă flexibilitatea de a lucra de oriunde, care le dictează loialitatea faţă de companie (13%), alegerea slujbei (12%) şi moralul (9%).
De exemplu, doi din trei angajaţi (66%) au spus că ar accepta o slujbă plătită mai puţin, dar care este mai flexibilă în utilizarea dispozitivelor, accesul la reţele sociale şi mobilitate, decât una care este mai bine plătită dar care nu oferă o astfel de flexibilitate.

Acest procentaj a fost mai mare în unele ţări, precum Spania (78%), în ciuda problemelor economice din ultimii doi ani”, se arată în studiu. Pe de altă parte studiul a arătat că aproape jumătate dintre respondenţii din IT (45%) au spus că nu sunt pregătiţi din punct de vedere al politicilor şi al tehnologiei să suporte o forţă de muncă mai mobilă şi fără graniţe.

„Deloc surprinzător, securitatea este principala grijă. Deşi mulţi dintre respondenţii IT au considerat că securitatea (57%), bugetul (34%) şi experienţa personalului (17%) erau principalele bariere pentru a permite o forţă de muncă mai distribuită, angajaţii au considerat că obstacolele erau politicile IT şi cele corporatiste.
Această percepţie în rândul angajaţilor era majoritară în India, unde mai mult de jumătate (58%) au considerat că IT-ul este obstacolul în faţa unui stil de muncă mai flexibil”, se arată în studiul Cisco.

De asemenea, aproximativ unul din cinci (19%) angajaţi la nivel mondial au spus că au observat străini folosindu-şi calculatorul în locuri publice, în timp ce alţi 19% recunosc că niciodată nu se gândesc să fie atenţi dacă cineva se uită la datele pe care le introduc în calculator.
Aproape unul din cinci angajaţi (18%) recunosc că îşi lasă dispozitivele nesupravegheate în public. Studiul mai arată că aproape 3 din cinci angajaţi la nivel mondial (58%) recunosc că au permis persoanelor din afara companiei să folosească dispozitivele corporaţiei fără supraveghere.

Potrivit rezultatelor studiului, unul din patru respondenţi IT (25%) au spus că un sfert din dispozitivele date angajaţilor în ultimele 12 luni au fost pierdute sau furate. Pe măsură ce forţa de lucru devine din ce în ce mai mobilă, grija pentru securitate şi administrarea riscului inevitabil creşte.
„Rezultatele arată că există o nevoie reală pentru politici corporative mai bune, pentru educarea utilizatorului final, şi dezvoltarea unei relaţii mai puternice şi mai de încredere între angajaţi şi departamentele IT”, se arată în studiu.

Studiul a fost comandat de Cisco şi derulat de InsightExpress, o firmă de cercetare a pieţei cu sediul în Statele Unite, concentrându-se pe două chestionare – unul axat pe angajaţi, iar celălalt pe profesionişti IT. Fiecare chestionar a inclus 100 de respondenţi din fiecare din cele 13 ţări, rezultând un eşantion de 2600 de oameni. Cele 13 ţări includ SUA, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franţa, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China. Japonia şi Australia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata