EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Parfumul Guerlain cu iz de rasism

Nişte afirmaţii rasiste ale marelui creator de parfumuri au declanşat un val de indignare şi propuneri de boicotare a casei Guerlain şi a produselor sale. Grupuri de manifestanţi şi asociaţii antirasism au ieşit pe Champs Elysee, la sfârşitul săptămânii trecute, cerând intervenţia guvernului francez şi boicotarea produselor Guerlain, informează ziarul El Pais.

Mişcarea de protest a fost declanşată de afirmaţiile nefericite ale creatorului Jean-Paul Guerlain: ‘Pour une fois, je me suis mis a travailler comme un negre. Je ne sais pas si les negres ont toujours tellement travaillé, mais enfin…”, (‘Am muncit şi eu o dată ca un negru. Nu ştiu dacă negrii muncesc atât de mult, dar în sfârşiť). Este o declaraţie pe care parfumierul în vârstă de 73 de ani, a făcut-o postului public de televiziune France 2.

Cuvinte considerate grave şi care i-au adus probleme serioase. În primul rând, Guerlain a folosit cuvântul ‘negre’, care are un sens peiorativ în limba franceză, în loc de „noir”, care este mai neutru. Imediat asociaţiile SOS Racisme şi Consiliul Reprezentativ al Asociaţiilor de Culoare (CRAN) şi-au manifestat indignarea avertizând că îl vor denunţa. Polemica a ajuns până la guvern. Iar ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a fost nevoită să intervină şi să califice drept „patetice” afirmaţiile lui Guerlain.

În faţa posibilelor revolte, creatorul a bătut în retragere şi s-a scuzat: ‘Cuvintele mele nu reflectă în niciun caz gândirea mea profundă, ele ţin de o greşeală nelalocul ei pe care o deplâng adânc’, a spus Jean-Paul Guerlain. O scuză pe care nu o crede toată lumea, având în vedere că nu este prima dată când face o gafă de acest tip.
În 2002 el a fost denunţat pentru folosirea unor muncitori clandestini pe plantaţiile sale din Mayotte, colonia franceză situată în Oceanul Indian.

„Se ştie deja ca aici (referindu-se la Mayotte) mâna de lucru clandestină este un rău endemic”, argumentase el. Guerlain este unul din cei mai bogaţi oameni din Franţa.
În urmă cu câţiva ani el a vândut firma grupului LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) dar a rămas consilier pe probleme de parfumerie.
Un purtător de cuvânt al LVMH a calificat drept ‘inacceptabile’ comentariile lui Guerlain de care s-a delimitat, amintind că întotdeauna a condamnat energic ‘toate formele de rasism’.

O declaraţie care nu a reuşit totuşi să calmeze spiritele. ‘Dincolo de o simplă condamnare, aşteptăm o plângere a LVMH împotriva lui Guerlain’, au declarat purtătorii de cuvânt ai asociaţiilor antirasism care au lansat un apel la boicotarea produselor cu acelaşi nume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata