EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Preşedintele Poloniei vrea să monitorizeze „presa destabilizatoare”

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, intenţionează să ‘reglementeze’ activitatea mass-media poloneze. În cadrul unei întrevederi avute cu reprezentanţi ai Consiliului de etică a mass-media (REM) şi ai Uniunii jurnaliştilor polonezi (SDP), Komorowski a subliniat că, la ora actuală, prin articolele lor unii jurnalişti ‘provoacă destabilizare în mintea cetăţenilor polonezi’, în loc să ‘contribuie la detensionarea situaţiei politice din ţară’, şi a propus crearea unui Centru de monitorizare a presei scrise şi electronice.

Propunerea privind crearea unui for de monitorizare a presei a fost dictată de poziţia extrem de agresivă a unor mass-media poloneze, susţinătoare fervente ale partidului lui Jaroslaw Kaczynski. În urma dezbinării mass-media în două tabere adverse, şi societatea poloneză s-a pomenit împărţită în susţinători ai actualei puteri şi în critici vehemenţi ai acesteia.
Acest lucru împiedică nu doar planurile de modernizare a Poloniei, ci are şi un efect negativ aspra relaţiilor internaţionale ale Varşoviei, în special cu Moscova, subliniază cotidianul rus Novâie Izvestia.

De exemplu, la începutul săptămânii trecute, două ziare poloneze – Nasz Dziennik şi Gazeta Polska – au publicat articole care s-ar fi bazat pe ‘declaraţii’ ale soţiei unuia dintre ofiţerii de la Biroul de pază al guvernului polonez, decedat în urma accidentul aviatic de lângă Smolensk. Din articole rezulta că imediat după accident ofiţerul îşi sunase soţia pentru a-i relata grozăviile care se întâmplă acolo, cum că membri ai serviciilor speciale ruseşti îi lichidează pe cei care au supravieţuit accidentului.

Cu două zile după ce ziarele menţionate publicaseră ‘dezvăluirile senzaţionale’, soţia ofiţerului a infirmat informaţiile apărute, declarând că nu a vorbit cu niciun jurnalist de la ziarele respective. Consiliul de etică a mass-media a dat mustrări ambelor publicaţii, însă din cauza lipsei de împuterniciri corespunzătoare nu s-a putut da o altă pedeapsă.

‘Se creează o situaţie dăunătoare’, explică şeful Cancelariei preşedintelui polonez, Slawomir Nowak. ‘Există o parte a presei poloneze care alimentează în mod activ isteria în ţară, provocând o schismă din ce în ce mai profundă între susţinătorii lui Kaczynski şi cei ai preşedintelui Komorowski, punând beţe în roate în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate cu Rusia‘.

Drept replică la iniţiativa preşedintelui Komorowski de a crea un Centru de monitorizare a presei, reprezentanţii partidului lui Jaroslaw Kaczynski au început să vorbească despre pericolul apariţiei cenzurii în Polonia.
Nowak parează aceste acuzaţii, declarând că ‘libertatea, inclusiv cea a mass-media, este interpretată într-un mod unilateral’ de adepţii lui Kaczynski şi că, dat fiind că mass-media formează opinia publică, ‘adevărata libertate este posibilă doar în combinaţie cu simţul răspunderii totale pentru ceea ce spui-scrii-arăţi’.

În opinia lui Slawomir Nowak, proiectul privind crearea unui Centru de monitorizare a presei, propus de preşedintele Komorowski, ‘nu are nicio legătură cu cenzura’, ci constituie ‘o încercare de a conferi chiar reprezentanţilor mass-media un instrument care să facă din presa poloneză, cel puţin din partea ei agresivă, una mai civilizată şi mai responsabilă’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata