Preţul energiei ar putea creşte cu 2-3% în 2011

Preţul energiei electrice ar putea creşte cu 2-3% în decursul anului 2011, din cauza apariţiei tipului de investiţii în energie regenerabilă, a declarat miercuri (27 octombrie 2010) preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.

‘Pentru 2011, preţul energiei electrice ar putea creşte cu 2-3% din cauza introducerii pe piaţă a energiei regenerabile. Este important să se găsească soluţii astfel încât această creştere să nu fie transferată direct către consumator’, a explicat Lungu.
Acesta a adăugat că la nivelul anului 2010 influenţa energiilor regenerabile în preţul final al energiei este de 2,5 lei/MWh, faţă de 0,2 lei cât se consemnase în anul 2005. ‘Energia regenerabilă reprezintă o necesitate pe termen lung. Energiile regenerabile nu sunt deloc ieftine, iar investiţiile trebuie recuperate.

Citeste si:  Laura Codruţa Kovesi, detaşată la Bruxelles pe un post creat de guvernul Tăriceanu şi neocupat de patru ani

Trebuie spus clar că energiile regenerabile sunt scumpe, deci cine plăteşte o astfel de investiţie? La nivelul anului 2009, influenţa în preţul final al energiei a fost de 1,2 lei/MWh, faţă de 0,2 lei cât se consemnase în 2005. În 2010, influenţa este 2,5 lei/MWh, iar pentru anul 2011 se prevede 7 lei/MWh. Energia produsă din surse eoliene este o energie impredictibilă cu variaţii mari.

Trebuie găsit un mod de reglementare pentru că toate costurile cad în sarcina furnizorilor’, a menţionat Lungu, care a pus accent şi pe alimentarea cu energie solară, precizând că ‘pentru a alimenta toată România este nevoie de un panou solar imens de 900 kilometri pătraţi.’
Miercuri, la Bucureşti, are loc o nouă ediţie a seminarului ‘Green. The Future of Energy’, organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România şi biroul de avocatură CMS Cameron McKenna.

Citeste si:  CAB a decis arestarea preventivă a procurorului Marin Niţă; decizia poate fi atacată cu recurs

În cadrul evenimentului, în care vor fi analizate problemele actuale ale pieţei energiei electrice din România şi nu numai, din perspectiva consumatorului şi a furnizorului, şi-au anunţat participarea în calitate de speakeri: Iulian Iancu – preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulius Dan Plaveti – preşedintele ANRE, Ion Lungu – preşedintele AFEER, Marian Cernat – director DEN al CN Transelectrica S.A., precum şi reprezentanţi ai CEZ România, CMS Cameron McKenna Bucureşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close