EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Himmler, artizanul răului care a prelungit războiul

Istoricul german Peter Longerich afirmă în biografia lui Heinrich Himmler, tradusă în franceză şi publicată în cursul acestei luni, că ‘nimic din copilăria şi tinereţea lui nu prevedea comportamentuľ de mai târziu al acestuia.

Potrivit părerii generale, comandantul suprem al SS-ului era un tip distant, dar plin de curtoazie, nu avea nimic extravagant, nimic demonic, scrie săptămânalul Le Point, în ediţia de marţi. Himmler pare mult mai normal decât Goebbels sau Hitler, tocmai de aceea contrariază. Peste tot pe unde trece acest ‘maestru al morţii’, nazismul se măsoară în cifre.

Cu ocazia unei reuniuni înaintea invadării URSS-ului, Himmler lansează obiectivul de 30 de milioane de morţi afirmând: ‘Nu am dreptul să-i extermin doar pe bărbaţi şi să-i las în viaţă pe copiii lor, care se vor răzbuna pe fiii şi nepoţii noştri’.
În acelaşi timp, acest fost inginer agronom, specialist în îngrăşăminte, numit comisar al Reichului pentru întărirea etnicităţii germane, vrea să transfere 100 de milioane de ţărani germani în Est. Pentru a opri vânturile puternice care băteau dinspre stepa asiatică, el a prevăzut plantarea mai multor păduri dese.

În 1929, Goebbels îl califica drept ‘băiat bun’. Acest băiat bun va concentra în final toată puterea terorii şi a exterminărilor. Longerich şi-a bazat cartea pe jurnalul pe care Himmler îl ţinea de la vârsta de 11 ani. Îi plăcea mult disciplina, era un elev model şi se zbate ca să fie ales în asociaţia studenţilor naţionalişti, dar în zadar pentru că nu prea este iubit. În 1929, este numit şeful SS, care avea doar 260 de membri şi era un serviciu de ordine pentru personalităţile partidului.

Himmler nu era decât un funcţionar subaltern însărcinat cu propaganda, dar care dovedeşte deja o înclinaţie spre hărţuire şi disciplină. Cu timpul, elevul model devine elevul zelos, care îl ajută pe Hitler să îşi impună dictatura. Numit şef al poliţiei politice, Himmler obţine, în aprilie 1933, ca SS să deţină controlul lagărului de la Dachau, primul lagăr hitlerist.

Istoricul Longerich insistă pe fixaţiile şi strategia de disimulare a lui Himmler, care este, potrivit acestuia, o fiinţă goală, incapabilă de comunicare, dar disciplinat. Prin SS, el îşi satisface dorinţele de mare inchizitor: el însuşi examinează candidaturile, eliberează autorizaţiile de căsătorie, multiplică certificatele sanitare, recomandă divorţul sau sterilizarea.

El crede în reîncarnarea sufletului arian, este convins că Tibetul este leagănul acestuia şi că samuraii sunt verii japonezi ai ofiţerilor SS. Mare pasionat de genealogie, el fondează o societate – Ahnenerbe – care permite oamenilor săi să traseze originea germanică a familiilor lor. Dar Hitler, cu care raporturile sunt distante, nu vede cu ochi buni ceea ce Goebbels numeşte ‘delirul de cult al lui Himmler’.
Fără mâna de fier a acestuia, afirmă Longerich, Al III-lea Reich s-ar fi prăbuşit ca un castel de cărţi. Acest artizan al răului a prelungit războiul cu unul sau doi ani, potrivit istoricului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata