În numai 300 de ani, oraşele mari vor fi nepotrivite pentru viaţă

Schimbările climatice vor face insuportabilă viaţa în marile oraşe ale lumii către sfârşitul secolului al XXIII-lea. Umiditatea şi temperaturile vor ajunge la asemenea valori, încât oamenii nu vor putea trăi pur şi simplu în astfel de condiţii.

La această concluzie au ajuns experţii de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia, relatează portalul informaţional Focus. Cercetătorii consideră că în oraşe precum New Delhi, Moscova, Sydney, Rio de Janeiro şi alte mari centre urbane de pe mapamond va fi atât de cald şi umed, încât va fi aproape imposibil de respirat într-o astfel de atmosferă. Drept urmare, oamenii vor fi nevoiţi să-şi părăsească oraşele ce vor deveni improprii traiului cotidian.

Citeste si:  Japonia va suferi mai multe dezastre meteorologice din cauza schimbării climatice

La baza acestor previziuni sumbre ale experţilor stau informaţii despre rata schimbărilor climatice şi dinamica de creştere a temperaturilor medii anuale. Profesorul Stephen Sherwood, unul dintre participanţii la studiu, spune că a fost surprins de rezultatele acestor calcule: până la momentul în care oraşele vor fi de nelocuit au rămas cel puţin 300 de ani.

În sprijinul estimărilor lor, oamenii de ştiinţă aduc exemple concrete din ultima vreme, între care valul de căldură care a lovit Europa în 2003, soldat cu zeci de mii de victime. Canicula din 2003 a făcut peste 4.000 de morţi în Italia şi peste 13.000 în Franţa, ţara europeană cea mai afectată de temperaturile de acum 7 ani. În vara aceasta, temperaturi fără precedent s-au înregistrat în Rusia şi, în special, la Moscova, unde rata mortalităţii a crescut în luna iulie de 4-5 ori ori.

Citeste si:  Biocombustibilii, mai poluanţi decât benzina?
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close