EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Nu trebuie să ne grăbim să revenim la normalitatea de dinaintea crizei

Sistemul financiar ne-a trădat, trebuie să-l reproiectăm şi este important să nu ne grăbim să ne întoarcem la normalitatea de dinaintea crizei pentru că s-ar putea să fie mai rău decât înainte, a declarat vineri (29 octombrie 2010) într-o conferinţă de presă, profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fondator al Grameen Bank, instituţie care încurajează afacerile sociale.

‘Unul dintre lucrurile pe care încerc să le amintesc este că actuala criză economică este una globală. În timp ce aceasta se desfăşoară, nu trebuie să ne grăbim să revenim la situaţia normală. Trebuie să recreăm, pentru că, dacă ne vom întoarce la aceeaşi normalitate, s-ar putea să fie mai rău decât este acum. Sistemul financiar ne-a trădat şi trebuie să-l reproiectăm.

Din păcate, băncile nu se focalizează pe straturile cu venituri mai scăzute’, a explicat Yunus. Acesta a adăugat că prin intermediul iniţiativei de antreprenoriat social se propun afaceri care trebuie să rezolve probleme sociale, nu neapărat să aducă profit. ‘Eu propun o afacere din care nu trebuie să faci neapărat bani, ci să rezolvi problema socială.

Noi, de exemplu, am fost implicaţi într-un business pe agricultură: să producem fasole în Bangladesh, un join-venture cu o companie japoneză. A fost o afacere socială pentru că beneficiul a rămas la fermieri. Sper că România va pune la dispoziţie un fond de afaceri sociale’, a explicat Muhammad Yunus.
Banca Comercială Română (BCR) a anunţat, vineri, în cadrul evenimentului ‘The Social Business Tour 2010′, alocarea sumei de 3 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale în România.

Această sumă reprezintă o parte din linia de finanţare de 10 milioane euro pe care Grupul Erste o va aloca pentru sprijinirea iniţiativelor de întreprinderi sociale din Europa Centrală şi de Est. Procesul de aplicare şi managementul întregului proiect va fi supervizat de good.bee, platforma de servicii bancare sociale a Fundaţie Erste şi a Grupului Erste.

Conceptul de antreprenoriat social a fost dezvoltat de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Muhammad Yunnus, fondatorul Băncii Grameen, care a pus bazele câtorva principii de bază ale iniţiativei.
Printre acestea se regăsesc: combaterea sărăciei sau găsirea de soluţii la una sau mai multe probleme (cum ar fi cele legate de educaţie, sănătate, accesul la tehnologie şi mediul înconjurător), sustenabilitatea financiară şi economică şi respectarea mediului.

Pe de altă parte, investitorii în întreprinderi sociale îşi pot recupera doar suma investită, nefiind acordate dividende. Când suma investită este restituită, profitul companiei se reinvesteşte în vederea extinderii şi dezvoltării business-ului derulat, în timp ce angajaţii primesc salarii la nivelul pieţei, având condiţii de lucru mai bune.
Potrivit lui Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), împrumuturile acordate pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale nu vor avea dobânzi, dar este nevoie ca proiectele să fie strict sociale şi derulate pe termen lung.

‘Există o veste bună. Împrumuturile pe care le oferim nu vor avea dobândă pentru că sunt oferite pentru afaceri sociale, dar proiectele trebuie să fie reale, cu clienţi reali şi trebuie să aibă sustenabilitate pe termen lung. Proiectele trebuie să se adreseze domeniului social’, a afirmat Bruynseels.
În prezent, mai mult de 8 milioane de clienţi din peste 80.000 de sate din Bangladesh beneficiază de pe urma acestui model de afaceri. La nivel mondial, numărul beneficiarilor este si mai mare, conform datelor oficiale.

BCR a fost partener local al conferinţei ‘Social Business Tour 2010′, organizată, vineri, la Bucureşti. Evenimentul a reprezentat o iniţiativă ce promovează antreprenoriatul social în şase ţări din Europa centrală şi de est (Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, România, Serbia), şi l-a avut ca invitat special pe Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fondator al Grameen Bank.

‘The Social Business Tour 2010′ a fost un eveniment comun al Fundaţiei Erste, al Grupului Erste, good.bee, Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului din Austria şi Grameen Creative Lab.
Ideea de ‘Social Business Tour 2010’ s-a născut în anul 2009, când Muhammad Yunus a vizitat Viena. Cu acea ocazie, fondatorul Băncii Grameen a aflat despre Die Zweite Sparkasse şi good.bee, cele două proiecte de servicii bancare sociale ale Fundaţiei Erste şi a Grupului Erste.

Concursul de ‘Idei de Antreprenoriat Social 2010’ s-a derulat în paralel cu turneul. Pe parcursul a şase etape preliminare naţionale şi a etapei finale europene din Bucureşti, la finalul turneului, s-au căutat idei inovatoare de afaceri care să ofere soluţii permanente la problemele sociale din ţările Europei Centrale şi de Est.
Fundaţia Erste, în colaborare cu organizaţia de antreprenoriat social Ashoka, a anunţat că va oferi în continuare burse în cele două zone europene care să le ofere antreprenorilor sociali posibilitatea să-şi pună în aplicare ideile de înfiinţare de întreprinderi sociale. Instituţia va aloca 300.000 euro pentru finanţarea a cinci bursieri în următorii trei ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata