EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Ultima găselniţă a japonezilor împotriva crizei: orezării pe culoarele marilor companii

Japonia este în criză, dar în pofida oricărei analize şi previziuni se pare că nu şi-a pierdut speranţa privind o apropiată redresare. La Tokio, în birourile ultramoderne ale grupului Pasona (servicii de personal, recrutare, externalizare) un mare culoar a fost amenajat ca o seră şi destinat cultivării orezului, informează revista italiană Panorama în ultimul număr.

Nu este nevoie de soare, deoarece electricienii au instalat lumini destul de puternice pentru a încălzi mediul atât cât este nevoie. Angajaţii personal sunt cei care se ocupă, pe rând, de îngrijirea acestei orezării neobişnuite.
Angajaţii japonezi cu contract pe durată limitată au fost singurii care şi-au manifestat disponibilitatea de a-şi integra propriile zile de muncă dedicând unele ore cultivării orezului „antreprenoriaľ’.

Este o iniţiativă care, aşa cum au opiniat unii experţi, dacă va fi promovată şi de alte companii se va putea dovedi extrem de avantajoasă atât din punct de vedere moral şi salarial pentru lucrătorii temporari, care vor reîncepe astfel să se simtă utili în proporţie de sută la sută, cât şi din punct de vedere al productivităţii globale a ţării.
Japonia produce mai puţin de jumătate din alimentele de care are nevoie, prin urmare „orezăriile la birou” ar putea reduce semnificativ dependenţa Ţării Soarelui Răsare de importurile agricole.

Aceasta şi pentru că, aşa cum a explicat un cadru de conducere nipon pentru BBC, ţinând culturile sub control, „vom reuşi să ducem la termen cel puţin trei culturi pe an: una de primăvară, a doua de toamnă şi a treia de iarnă”.
Mai mult, „orezăriile de întreprindere” sunt deschise publicului, prin urmare japonezii şi străinii fie se pot opri în mod liber să-i privească pe angajaţii care se ocupă de plantele de orez, fie îi pot ruga să le permită să-i ajute, chiar şi numai câteva minute.

Acesta este şi un alt mod de a creşte interesul pentru activităţile agricole într-o etapă în care în zonele rurale cea mai mare parte a procedurilor a fost mecanizată. Se nutreşte totodată speranţa ca unii japonezi să se decidă curând să părăsească oraşul şi să se reîntoarcă la ţară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata