Michelle Obama sare în ajutorul soţului

Prima doamnă a SUA îşi face intrarea în campania electorală pentru alegerile din noiembrie 2011 şi devine piesa de bază a democraţilor. Indicii de popularitate ai lui Michelle Obama se menţin foarte înalţi.

O acţiune de strângere de fonduri luni a Comitetului Democrat pentru alegerile din Congres, la hotelul Fairmont din San Francisco alături de Nancy Pelosi. Un eveniment similar marţi cu senatoarea Barbara Boxer, la Wilshire Ebell Theater din Los Angeles. Un dineu cu donatorii la o reşedinţă particulară miercuri. La toate aceste acţiuni vedeta a fost Michelle Obama, notează joi El Periodico.

Prima doamnă a apăsat din nou pedala acceleraţiei, în linia finală a campaniei pentru alegerile de marţi 2 noiembrie, iar trecerea sa prin California – unde republicanii optează pentru Senat şi guvernul statal prin două femei de succes, precum Carly Fiorina şi Meg Whitman – a confirmat din nou că Michelle Obama, deşi a optat în prima jumătate a mandatului soţului pentru un rol relativ discret, rămâne o piesă de bază a Partidului Democrat.

Citeste si:  O implicare militară a Statelor Unite în Siria ar fi "o greşeală"

Michelle atrage, convinge şi strânge bani. Este o voce puternică a democraţilor care – cu avantajul unui vot feminin de 10% în plus faţă de republicanii – au cerut femeilor să nu abandoneze partidul. Fără să fie afectată de uzura politică şi cu indici de popularitate de peste 60% (20% în plus faţă de soţ), Michelle a devenit portavocea cea mai eficientă a mesajului Casei Albe.

Ea poate evita din discursuri tonul preşedintelui, care şi-a înăsprit limbajul pentru a evita preconizatul eşec al democraţilor la urne, chiar dacă mesajul ei este acelaşi: înşiruire a succeselor şi apel la răbdare.
Rolul marcant în campanie al lui Michelle nu este un lucru la care aspiră, după cum ea însăşi a explicat marţi la o conferinţă din Long Beach dedicată femeilor şi organizată de ‘prima doamnă’ a Californiei, Maria Shriver (soţia guvernatorului Arnold Schwarzenegger), rememorând reticenţele sale chiar şi când preşedintele era doar candidat prezidenţial.

Citeste si:  Avioanele spaniole încep misiunea în Libia, pe fondul discrepanţelor dintre aliaţi

‘Îmi era permanent teamă să nu spun ceva nepotrivit. Sunt asemeni multor femei: fac 99 la sută din lucruri bine, dar greşesc unul singur. Iar apoi nu încetez să am mustrări de conştiinţă, pentru singurul lucru pe care l-am greşiť.
Aplauzele celor 14.000 de participante atunci când s-a definit drept ‘o mamă care munceşte şi care se simte de multe ori depăşită atât acasă cât şi la serviciu’, demonstrează puterea lui Michelle Obama de a stabili o legătură cu electoratul feminin, sector pe care doreşte să-l atragă întreg establishment-ul democrat.

Citeste si:  SUA se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani

‘Michelle este extraordinar de populară între democraţi, dar place şi independenţilor’, a explicat Keating Holland, director pentru sondaje al CNN, ale cărui cifre ilustrează influenţa primei doamne chiar şi între bărbaţi (şase din patru sunt de acord cu modul ei de acţiune). Ea nu-i convinge însă pe republicani, în rândul cărora indicele ei de aprobare este de 39%, însă nu aceştia sunt alegătorii cărora le adresează mesajele ei repetate. ‘Soţul meu, spune ea, nu poate să facă totuľ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close