Cum să prejudiciezi statul cu 60 de miliarde de lei şi să scapi nevinovat

Executorul judecătoresc Remus Rădulescu a decis, pe 11 octombrie 2002, să scoată la vânzare un complex turistic din Ploieşti, deşi instanţa anulase decizia executării silite a acestuia. După o evaluare conform preţului de inventar, care nu a ţinut cont de preţul real, cel al pieţei, statul a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei vechi. După o anchetă sumară, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale a lui Remus Rădulescu.

În 2001, SC Turism Hoteluri şi Restaurante Prahova SA, în patrimonial căreia se află Hotelul Central din Ploieşti, câteva restaurante, moteluri şi ştranduri, a fost executat silit pentru o creanţă de 4,5 miliarde de lei vechi pe care o avea către SC Complex Europa LG SRL. La vremea respectivă, acţionarul majoritar al SC Turism, Hoteluri şi Restaurante Prahova SA (SC THRP SA) era statul român, prin SIF Transilvania.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei a sancţionat Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti cu amendă de peste 130.000 euro

După pro­nun­ţarea sentinţei jude­că­toreşti, in­stanţa l-a delegat pe Remus Rădulescu să se ocupe de executarea silită a SC THRP SA. Pentru rea­lizarea evaluării patrimoniului societăţii, Remus Rădulescu l-a desemnat pe expertul evaluator Ioan Maghiar.  Potrivit documentelor din acest dosar, expertul evaluator Ioan Maghiar nu a fost desemnat de către Biroul de Expertize de pe lângă Tribunalul Prahova să realizeze evaluarea SC THRP SA, aşa cum prevede legea, ci a fost ales de executorul judecătoresc.

Patrimoniul, evaluat la un preţ de zece ori mai mic

Citeste si:  Voiculescu şi topul său mincinos

Luând în calcul doar preţurile trecute în fişele de inventar, întreg patrimoniul SC THRP SA a fost evaluat la doar 6,1 miliarde de lei vechi, de zece ori mai puţin decât valoarea reală. Ulterior, întreaga societate a fost vândută cu doar 5 miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că statul român a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei vechi. La fel de grav este şi faptul că raportul de evaluare a fost ţinut ascuns de către executorul silit Remus Rădulescu, care „a uitat” să-l arate şi conducerii societăţii SC THRP SA, informează România liberă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata