EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Europa îşi înăspreşte politica faţă de imigranţi

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a decretat eşecul politicii de multiculturalitate din Germania. Până nu demult apeluri la limitarea numărului de imigranţi musulmani formulau poate doar partide marginale de dreapta, pentru ca acum despre aceasta să vorbească deschis şi reprezentanţi ai blocului politic aflat la guvernare, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU).

Mai mult decât atât, potrivit sondajelor de opinie, cu ei se solidarizează majoritatea cetăţenilor germani. De aceea, declaraţia de senzaţie făcută de liderul uneia dintre cele mai puternice ţări ale Europei poate fi considerată o recunoaştere a unei noi tendinţe europene, notează cotidianul rus Kommersant. Cel care a stârnit dezbaterea a fost unul dintre reprezentanţii de vază ai Partidului Social-Democrat din Germania, Tilo Sarrazin.

În luna august a apărut cartea sa intitulată ‘Germania se autolichidează’, în care Sarrazin afirma că afluxul de imigranţi-musulmani va duce inevitabil la distrugerea Germaniei. Cartea, devenită imediat bestseller, a împărţit societatea germană în două.
Iniţial, conducerea politică a Germaniei a abordat o atitudine extrem de critică faţă de carte, caracterizând poziţia lui Sarrazin drept ‘contraproductivă’ şi cerând excluderea autorului din Consiliul Director al Bundesbank.

O perioadă, discuţiile în jurul imigranţilor-musulmani au încetat, pentru a izbucni ceva mai târziu cu o nouă intensitate. Cea mai dură poziţie a fost exprimată într-un interviu acordat Focus de liderul Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria, Horst Seehofer, care s-a pronunţat deschis ‘împotriva multiculturalităţii’. Seehofer a propus ca în Germania să nu mai fie admişi imigranţi ‘din regiuni străine de cultura ei’.
De data aceasta, s-au format două tabere chiar în rândul CDU/CSU: în sprijinul lui Seehofer şi împotriva lui. Criticii poziţiei lui Seehofer subliniază că Germania duce lipsă de cadre calificate şi că este necesară atragerea de imigranţi.

Situaţia a fost complicată şi mai mut de declaraţii ale Angelei Merkel, care l-a sprijinit în mod inopinat pe Seehofer. ‘Conceptul de multiculturalitate s-a dovedit un eşec total’, a declarat Merkel, recunoscând totodată că ‘islamul este parte a Germaniei’.
Oponenţii blocului politic aflat la guvernare au declarat imediat că Merkel încearcă să placă şi ‘alor săi’ şi ‘celor străini’, sperând să îmbunătăţească poziţiile partidului său. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, coaliţia formată din CDU/CSU şi ‘democraţii liberi’ este sprijinită de numai 33 la sută dintre cetăţeni, în timp ce doar cu un an în urmă ea întrunise votul a 48,4% de simpatizanţi.

Cu toate acestea, politologul Michael Spreng atenţionează că liderii creştin-democraţi au ales ‘un drum extrem de alunecos’. ‘A cocheta cu electoratul de extremă dreapta este inutil şi chiar periculos pentru partidul aflat la guvernare’, declară Spreng. În opinia sa, alegătorii au fost dezamăgiţi de politica migraţionistă a statului şi consideră că CDU poartă o bună parte din vină pentru eşecul acesteia, la fel ca alte partide prezente în parlament.
‘Înlăturând tabu-ul tacit cu privire la revenirea în discursurile politice a unor lozinci xenofobe, CDU pregăteşte covorul roşu nu pentru sine, ci pentru o nouă putere, mult mai de dreapta decât este ea’, atenţionează expertul.

La rândul său, politologul german Alexander Rahr explică pentru Kommersant că actuala criză financiară a slăbit puternic Germania, care nu mai este în stare să-şi susţină sistemul social la nivelul precedent şi pe ‘ghinioniştii’ din interiorul UE. ‘Toate aceste probleme au început să se răsfrângă asupra politicii de migraţie a Germaniei. În Germania trăiesc circa 4 milioane de musulmani, în mare parte neintegraţi în societatea germană.

Germania s-a împăcat cu acest lucru, însă autorităţile nu pot admite ca, în centrele marilor oraşe germane, imigranţii să formeze enclave proprii, ce nu se supun legilor ţării’, subliniază politologul.
În opinia lui Rahr, politicienii germani au observat mult prea târziu ‘bomba cu efect întârziat pe care o reprezintă pericolul subculturilor’, care pe viitor ‘ar putea submina bazele societăţii germane liberale’. ‘Cineva încearcă să împeidice în ultimul ceas acest lucru, cum face şi Merkel, renunţând deschis la fosta viziune asupra Germaniei drept societate multiculturală’, explică politologul german pentru ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata