EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

UE „cumpără” alegeri corecte şi democratice în Belarus

Miniştrii de externe ai Germaniei şi Poloniei au desfăşurat în data de 2 noiembrie o vizită la Minsk, unde i-au solicitat preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko desfăşurarea de alegeri prezidenţiale corecte şi democratice. În schimbul lor, Republicii Belarus i s-a propus un ajutor economic important din partea Uniunii Europene (UE), notează cotidianul rus Gazeta.

Vizita lui Guido Westerwelle şi Radoslaw Sikorski la Minsk a fost extrem de încărcată: întâi întrevederea cu Lukaşenko, apoi negocieri cu ministrul de externe al Republicii Belarus, Serghei Martânov, şi cu şeful Administraţiei prezidenţiale Vladimir Makeev, precum şi discuţii cu pretendenţii din partea opoziţiei la preşedinţia ţării şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Televiziunea belarusă, însă, a relatat doar despre întrevedrea dintre cei doi miniştri şi Lukaşenko, prezentând-o ca pe ‘nouă victorie a politicii externe belaruse în planul apropierii de Occident’.

În timpul întrevederii, Sikorski a subliniat că, în calitate de vecin al Belarus şi membru al UE, ‘Polonia este interesată ca Republica Belarus să devină naţiune europeană şi să urmeze valorile europene’. Şeful diplomaţiei poloneze a amintit că Republica Moldova, care este mai mică în ceea ce priveşte teritoriul decât Belarus, va primi în viitorul apropiat un ajutor în valoare de 2 miliarde de dolari.

‘Cred că vor fi create posibilităţi politice pentru ca şi Belarus să înceapă să primească un astfel de ajutor’, a spus Sikorski, estimând că, în cazul Belarus, ajutorul s-ar putea ridica la 3 miliarde de euro, timp de 3 ani. La rândul său, Westerwelle a subliniat că ‘alegerile prezidenţiale din Belarus vor fi un test, o hârtie de turnesol pentru democraţie’.

Potrivit analistului politic Viktor Demidov, vizita celor 2 miniştri de externe din ţări membre ale UE este importantă pentru Belarus. Se poate spune că cei doi miniştri au transmis un fel de ultimatum din partea UE: dacă Lukaşenko va falsifica în mod făţiş alegerile, întrunind chiar din primul tur 95% din voturi, Europa va închide în faţa Minskului toate uşile, explică Demidov.
‘Vor urma şi sancţiuni economice, mult mai dureroase decât nealocarea celor 3 miliarde de euro promise’, atenţionează analistul, precizând că peste 50% din comerţul extern al Belarus este orientat astăzi spre UE, în timp ce Rusia se situează abia pe locul doi în relaţiile comerciale cu statul vecin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata