EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Cine vrea să scadă leul

Mugur Isărescu avertizează că interesele grupurilor care propovăduiesc deprecierea monedei naţionale lovesc direct în interesul majorităţii populaţiei.

Interesele anumitor persoane care „vorbesc în cuvinte mari” şi  ” care ar trebui căutate la conturile în valută” pot direc­ţiona România către o nouă perioadă cu inflaţie ridicată asemănătoare cu cea din anii ’90. Acesta este unul dintre mesajele transmise ieri, într-o conferinţă de presă, de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Aveţi oameni care zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri.”, a spus guvernatorul care a menţionat că discursul public al anumitor persoane lasă impresia că în România ” se doreşte inflaţie” în detrimentul reducerilor de cheltuieli.

Banca Naţională s-a poziţionat însă , încă o dată, în favoarea ajustării economiei prin măsuri de austeritate şi a fixat pentru 2012 o ţintă de inflaţie de doar 3%  urmând ca din 2013 ţinta să fie plafonată la 2,5% până la adoptarea monedei naţionale. Printre persoanele publice care au susţinut în mod repetat deprecierea leului se numără oamenii de afaceri Dinu Patriciu sau Viorel Cataramă dar şi directorul ING, Mişu Negriţoiu, arată România liberă.

Guvernatorul a vorbit, de altfel, şi despre presiunile asupra preţurilor care vin din zona producătorilor şi a distribuitorilor de alimente. „Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi”, s-a adresat Isărescu jurnaliştilor prezenţi la conferinţă. Semne de întrebare ridică şi evoluţia preţurilor la carburanţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata