EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Cseke Attila: Fondul de Sănătate nu trebuie administrat de Ministerul de Finanţe

Noul pachet legislativ pe Sănătate prevede implementarea unui fond separat pentru Sănătate care să fie administrat direct şi nu prin Ministerul de Finanţe, a declarat, vineri (5 noiembrie 2010), la Suceava, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

El a spus că se propune în acest fel un sistem care să vină în continuarea descentralizării spitalelor, explicând că o parte din banii colectaţi de la persoanele fizice şi juridice ar trebui să rămână la casele judeţene de sănătate, iar alta la CNAS, în proporţie de 50%.
Ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, a precizat că noul pachet legislativ privind eficientizarea mai multor domenii din Sănătate este finalizat, dar mai sunt de clarificat unele aspecte, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Potrivit lui Cseke, noul pachet legislativ mai cuprinde introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, introducerea dreptului de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină pe competenţe stabilite de MS, cu avizul Colegiului Medicilor din România, dar şi aspecte privind relaţia contractuală între CNAS şi furnizorii privaţi de servicii medicale.

Totodată, Ministrul Sănătăţii a precizat că va introduce în noul pachet legislativ prevederea privind înfiinţarea unor comitete judeţene consultative de sănătate, ca acela înfiinţat la Suceava de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, explicând că, în urma descentralizării, este necesară o coordonare şi o colaborare la nivel judeţean între autorităţile locale care au în subordine spitale, managerii acestora, reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi autorităţile judeţene.

Cseke a spus că, în cadrul acestor comitete, pot fi elaborate strategii judeţene în domeniul sănătăţii şi măsuri care se doresc a fi implementate la nivel judeţean. Referindu-se la introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, Cseke a spus că în acest fel se va ajunge la o mai bună predictibilitate în sistemul de sănătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata