Francezii din Yzeure îndrăgostiţi de Gherla

Creată acum 15 ani, asociaţia de înfrăţire Yzeure-Gherla continuă să-şi dezvolte legăturile prin ajutoare şi schimburi de tineri, scrie cotidianul La Montagne.

În 1989, oraşul Yzeure (centrul Franţei) a fost contactat de o organizaţie internaţională ca să se înfrăţească cu localitatea transilvăneană Gherla. În final, în 1995 a luat naştere asociaţia umanitară de înfrăţire ‘Prietenie Gherla-Yzeure’ (AGY). Una din marile realizări ale acestui comitet este crearea în 1997 a unui centru francofon.
Toţi francezii care au venit în Gherla s-au îndrăgostit de românii de acolo şi de frumuseţile din zonă. În cursul acestui an, asociaţia participă financiar la renovarea unei grădiniţe.

De mai mulţi ani, AGY şi-a orientat proiectele către tineri. În 2007, doisprezece adolescenţi români, asistaţi de actori francezi au montat o piesă la Gherla. Ca urmare a acestei acţiuni, a fost creat un atelier de teatru la liceul din localitate. Susţinut de AGY, el propune relansarea limbii franceze, aflate în declin evident. Elevii vor juca Don Quichotte în franceză şi în română. Profesorul de teatru va fi plătit de francezi.

Anul trecut, s-a făcut un schimb de 15 tineri între cele două localităţi. Ca urmare a acestui fapt, unul din tinerii francezi va urma un an la Universitatea Bucureşti, datorită proiectului Erasmus. Comitetul de înfrăţire are în vedere multe alte proiecte.
Împreună cu liceul din Gherla, AGY va crea un premiu al francofoniei în cadrul unităţii şcolare: cei mai buni doi elevi la franceză îşi vor petrece vacanţa în Yzeure. Pentru anul viitor mai este programată şi o nouă ediţie, la Yzeure, a Zilelor Româneşti, o săptămână consacrată descoperirii Gherlei şi României.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata