Noi gropi comune descoperite în comuna ieşeană Popricani

O echipă de istorici şi arheologi coordonată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) „Elie Wiesel” a descoperit o groapă comună într-o pădure din comuna Popricani, judeţul Iaşi, unde ar fi fost omorâţi evrei în vara anului 1941, în timpul Holocaustului.

Directorul executiv al institutului, Alexandru Florian, a declarat vineri (5 noiembrie 2010) într-o conferinţă de presă, că descoperirea face parte dintr-un proiect de cercetare prin care s-a dorit obţinerea de noi informaţii despre victimele nevinovate dispărute în timpul regimului Ion Antonescu. El a atras atenţia că sunt oraşe din ţară care au nume de străzi ale unor astfel de persoane ce au făcut victime în timpul Holocaustului.

La conferinţa de presă a fost prezentat un film cu imagini surprinse la groapa comună şi cu mărturii ale unor români care au trăit acele momente, când mai mulţi evrei au fost executaţi în Pădurea Vulturi din Popricani.
Dovada care ar atesta faptul că rămăşiţele a 16 corpuri găsite ar fi aparţinut unor evrei este aceea că s-au descoperit un schelet de copil şi talpa unui pantof de femeie, ceea ce atestă, în opinia cercetărilor, că este vorba despre o groapă comună unde se află mai mulţi civili.

De asemenea, la Popricani s-au mai descoperit şi tuburi de cartuşe, cu ajutorul unor detectoare de metal, de calibru 792, care ar fi aparţinut Armatei Române. Reprezentanţii INSHR au spus că în aceste zile Parchetul Militar a sistat săpăturile şi a securizat zona pentru a se lua o decizie împreună cu instituţiile abilitate interne şi internaţionale pentru continuarea cercetărilor.

Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Dacia Mare spune

    Domnilor daca s-au descoperit arme ale armatei romane,inseamna ca acolo a avut lor un razboi,intre Armata Romana si agentii lui Stalin de origine evreeasca.

    Evreii aveau aparatura radio,prin care semnalau prezenta armatei romane si germane,avioanelor de bombardament sovietice.

    De asemenea,unii etnici evrei aveau mitraliere in dotare,care le-au folosit impotriva armatelor mixte romano-germane,ce mergeau spre front.

    UITATI faptul ca Popricani era langa FRONT,aproape de Prut,iar pe Prut erau hoardele lui STALIN,cel mai mare criminal al umanitatii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata