Românul Gabriel Robu, sculptor şi soldat în „Legiunea Străină” în Franţa

Gabriel Robu, un francez originar din Moldova, zona Roman-Neamţ, din România, se trage dintr-o familie de meşteşugari care l-au învăţat arta de a sculpta în lemn şi piatră. După un periplu prin mai multe ateliere, el ajunge în Franţa unde se înscrie în Legiunea Străină.

În ianuarie 2007, devine membru al asociaţiei artiştilor din Soreze, unde expune câteva lucrări, scrie ziarul La Depeche. A învăţat să sculpteze de la tatăl lui care avea un atelier de restaurare a obiectelor bisericeşti. Sub uniforma de soldat al Legiunii Străine se află un artist veritabil. Când mânuieşte dalta, caporalul şef Gabriel Robu lasă locul unui sculptor de talent.
Atunci când lucrează în lemn, el preferă castanul, stejarul şi mai ales măslinul originar din Corsica, care este, potrivit acestuia, ‘mai complex decât marmura’. Toate sculpturile lui sunt realizate manual. Lucrează şi în granit şi marmură. În mai 2008, el a primit la Aubagne (sudul Franţei) certificatul de Artist al Legiunii Străine.

Citeste si:  Una din cele mai vechi hărţi din lume, expusă la Washington

Până în 2006, Gabriel Robu sculpta 12-14 lucrări pe an, dar din cauza unui grav accident produs în urma unui salt cu paraşuta, el a mai încetinit ritmul şi acum nu mai realizează decât patru¬cinci sculpturi pe an. Peste câteva zile, se va reîntoarce la viaţa civilă şi va lucra la restaurarea monumentelor aparţinând administraţiei cimitirelor din Paris şi, bineînţeles, va continua să creeze şi să expună.

Citește și
1 Comentariu
  1. Gabriel spune

    ar fi trebuit sà mà fi anuntat de indràzneala voastrà pentru publicarea articolului..

    cordialement..

    Gabriel Robu

    http://gopco.livegalerie.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata