Tiparniţa Fed a aruncat în piaţă 600 miliarde dolari

Banca centrală americană (Fed) va lansa un program de achiziţii de titluri guvernamentale în valoare de 600 mld. dolari, în încercarea de a revigora cea mai mare economie din lume, scrie The Wall Street Journal citat de ZF.

Această decizie neconvenţională s-a resimţit imediat în cursul dolarului, care s-a depreciat şi a atins minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de euro, tranzacţionându-se la o valoare de 1,4217 dolari/euro.

„Aplicarea în România a unor măsuri similare cu cele din SUA nu ar avea sens. Noi nu avem active toxice ca să fie nevoie să umplem găurile din bilanţ. Este o si­tuaţie diferită”, este de părere Lucian Anghel, econo­mistul-şef al BCR. „România trebuie să se concentreze pe măsuri de relansare a economiei prin investiţii în infrastructură. Acestea trebuie să aibă o viziune clară, pe baza priorităţilor naţionale”, spune Anghel.

Citeste si:  Sfârşitul "epocii de aur" a metalului galben?

Bursele din Europa au interpretat pozitiv deciziile Fed, astfel indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 crescuse cu 1,2%, până la 269,76 puncte la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.

Banca centrală americană a decis să utilizeze măsuri neconvenţionale pentru că dobânda de referinţă este aproape de 0%, iar pârghiile clasice nu mai au efect. Mă­surile anunţate ieri echivalează cu o reducere a do­bân­zii de referinţă cu 0,75%. Economia americană a avansat cu 2% în trimestrul trei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata