Uşa medicului se va deschide doar cu cardul de sănătate

De la 1 ianuarie 2011, românii vor putea merge la medic doar cu cardul naţional de sănătate, un document cu cip care va arăta de ce boli suferă pacientul, ce grupă sanguină are, ce RH şi dacă asiguratul este sau nu de acord cu donarea de organe, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Sănătăţii (MS). Pe card vor fi trecute datele de identitate ale asiguratului, codul numeric personal, codul de asigurat, data expirării cardului, numărul de identificare a cardului, precum şi dovada achitării contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, informează România liberă.

Fără card, nu mergi la medic!

Citeste si:  Hiperlipidemia şi hipertensiunea afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii; vârsta medie - 63 ani

Asiguraţii vor putea obţine cardul doar contra cost, iar în lipsa lui nu se vor putea prezenta la medic. „Vom avea un aparat legat la calculatoarele noastre şi aşa vom putea valida cardurile”, a precizat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, menţionând însă că nu are toate datele privind implementarea cardului. Faţă de cardul european de sănătate care asigură gratuit asistenţa medicală de urgenţă în ţările membre UE, cardul naţional va putea fi folosit doar în ţară şi va reprezenta dovada că asiguraţii îşi plătesc contribuţiile de sănătate la stat. În plus, cardul va monitoriza toate serviciile
medicale de care a beneficiat un pacient (vizite la medic, reţete primite, medicamente, intervenţii în spital).

Citeste si:  Mircea Diaconu: Nu bat palma cu nimeni şi rămân independent

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, cardul naţional de sănătate va fi rea­lizat de Imprimeria Naţională, în colaborare cu Centrul Naţio­nal Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata