EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Cazul ziaristului agresat Oleg Kaşin reaprinde discuţiile despre libertatea de exprimare în Rusia

Cazul ziaristului rus Oleg Kaşin, bătut cu cruzime în preajma casei sale din Moscova, a reaprins discuţiile privind libertatea de exprimare în Rusia, jurnaliştii principalelor publicaţii cerându-i preşedintelui Dmitri Medvedev investigarea crimelor şi tentativelor de omor ce-i vizează pe reprezentanţii presei, scriu ziarele moscovite.

Ziaristul cotidianului Kommersant, Oleg Kaşin, a fost atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă la poarta blocului în care locuia. El a fost transportat la spital, unde a fost supus deja la câteva intervenţii chirurgicale, medicii considerând starea sa de sănătate ca fiind gravă.
Jurnalistul a fost victima unui atac planificat: camerele video din apropiere au fixat doi indivizi suspecţi care l-au pândit anume pe el. În acest caz, a fost iniţiată o anchetă penală în baza articolului „Tentativă de omor” din Codul Penal.

Potrivit colegilor şi prietenilor lui Oleg Kaşin, motivul atacului ar putea fi legat de ultimele sale articole critice, publicate în ziar şi de pe bloguri. Preşedintele Dmitri Medvedev i-a cerut procurorului general Iuri Ciaika să coordoneze personal investigaţia, iar ministrului de interne Raşid Narguliev să-i mobilizeze pe cei mai buni detectivi la căutarea criminalilor. Se ştie că, înainte să-l atace, indivizii au mers în paralel şi că unul dintre ei avea un buchet de flori în mână, fie pentru a distrage atenţia, fie pentru a ascunde bucăţile de armătură cu care se presupune că l-au lovit pe ziarist.

Preţul libertăţii de exprimare, titrează Nezavisimaia Gazeta, susţinând că atacarea jurnaliştilor poate fi oprită doar prin instituirea unui control public asupra anchetelor ce vizează infracţiuni de răsunet. Ziaristului în vârstă de 30 de ani i-au fost fracturate ambele maxilare, ambele picioare şi i-au fost rupte falangele degetelor. El a rămas în viaţă datorită unui vecin, care, auzind zgomote la poartă, a ieşit să vadă ce se întâmplă.

Văzându-l, infractorii au fugit. Colegii ziaristului bătut semnează un apel către preşedintele Dmitri Medvedev, în care amintesc istoria incidentelor tragice de acest fel: uciderea lui Vladislav Listiev şi a Annei Politkovskaia, atacarea lui Mihail Beketov. „Aceste crime nu au fost descoperite până în prezent”, atrag atenţia ziariştii.

„Dreptul jurnaliştilor de a-şi îndeplini obligaţiile fără sentimentul de teamă pentru viaţa lor” este o garanţie a libertăţii de exprimare, şi-au exprimat convingerea autorii apelului. Între semnatarii documentului figurează redactorii-şefi ai celor mai importante publicaţii din ţară.
La Moscova şi Sankt Petersburg au avut loc, duminică, pichete pentru susţinerea ziaristului, relatează Vremia Novostei. Moskovski Komsomoleţ precizează că Oleg Kaşin era specializat în subiectele socio-politice, scria despre mitinguri, acţiuni de protest şi despre activitatea preşedintelui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata