România nu trebuie să se limiteze doar la consumul propriu

România nu trebuie să se limiteze la necesarul de producţie pentru consumul propriu dacă vrea să facă performanţă în agricultură, a declarat miercuri (10 noiembrie 2010) ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la deschiderea târgului INDAGRA FARM.

„Acesta este unul dintre cele mai păguboase concepte în ceea ce priveşte stagnarea agriculturii româneşti. Aceasta nu va avea performanţă niciodată dacă va rămâne numai la piaţa internă. În primul rând va pierde şi această piaţă internă, pe care, ulterior, va trebui să o recâştigăm”, a precizat Tabără.
Potrivit sursei citate, România trebuie să devină o ţară producătoare de produse agricole, care să fie prezentă atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană, dar şi pe pieţele emergente ale Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii consideră că nu se poate face performanţă în domeniu numai cu un sistem liniar ci cu toată diversitatea şi toate sectoarele agriculturii româneşti.
„Pentru a avea performanţă trebuie să ne dezvoltăm începând de la producţia vegetală, plante tehnice, producţia horticolă, până la zootehnie”, a adăugat şeful de la agricultură. De asemenea, Tabără a menţionat că sunt foarte importante şi resursele financiare în acest domeniu.

Citeste si:  UE aprobă îngheţarea a 495 de milioane de euro pentru Ungaria din cauza deficitului excesiv

„Dacă ne vom lăsa numai pe subvenţii şi nu vom încerca să îmbunătăţim relaţia cu băncile pentru a obţine o mai bună finanţare pentru agricultori, nu vom ajunge la performanţă şi siguranţă în agricultură”, a subliniat Valeriu Tabără.
Oficialul MADR a menţionat, totodată, importanţa dotării tehnice a fermelor, care se poate obţine şi prin aportul cercetării româneşti în domeniu. De asemenea, Tabără consideră că în România se poate face, în paralel, atât agricultură clasică, cât şi ecologică.

„Este loc atât pentru agricultura clasică, cât şi pentru cea ecologică, pentru a putea obţine producţii performante. La ora actuală, produsele agroalimentare din România sunt excesiv de scumpe în ceea ce înseamnă oferta, din cauza acelor căi întortocheate care pornesc de la producător şi ajung până la consumatori”, a arătat Tabără, subliniind că este foarte important să fie reduse speculaţiile din sectorul agroalimentar. Potrivit sursei citate, viitoare politică agricolă comună reprezintă un alt domeniu care trebuie tratat serios de România şi în interesul ei.

Citeste si:  AstraZeneca primește imunitate parțială în acordul cu vaccinurile la prețuri reduse din UE

„Toată lumea, toate statele membre, sunt preocupate de ce se va întâmpla în agricultură după 2013. Sectorul este foarte important pentru România şi, de aceea, trebuie să fim mai prompţi şi tranşanţi în ceea ce priveşte interesul României”, a adăugat şeful de la Agricultură.
Acesta a răspuns unor întrebări adresate de reprezentanţii crescătorilor de ovine, care s-au plâns de nivelul scăzut al subvenţiilor în comparaţie cu celelalte ţări ale Uniunii Europene, dar şi de problema creditării investiţiilor din agricultură.

La ora actuală, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, împreună cu secretarii de stat în MADR, Adrian Rădulescu şi Barna Tanczos, dar şi cu reprezentanţii Romexpo vizitează corturile amenajate la Romexpo cu animale de rasă.
Cea de-a XV-a ediţie a expoziţiei internaţionale în domeniul produselor şi echipamentelor dedicate agriculturii şi zootehniei, Indagra Farm, se desfăşoară la complexul expoziţional Romexpo, în perioada 10-14 noiembrie 2010, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citeste si:  Mona Pivniceru: Guvernul a adoptat miercuri un memorandum vizând MCV

Anul acesta şi-au anunţat participarea, numai la Indagra Farm, un număr de 350 de firme din 19 ţări, iar în total, cu expoziţia dedicată industriei alimentare Indagra Food şi cea de echipamente specifice All Pack, numărul firmelor se ridică la 585 din 24 de ţări, din care 40% din străinătate. Expoziţia va fi deschisă publicului de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00, iar duminică, între orele 10.00 – 16.00. Tariful biletului de intrare este de 5 lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close