EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,41 RON
(-0.71%)
GBP
5,47 RON
(-0.93%)
CHF
4,57 RON
(+0.13%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,71 RON
(-1.19%)
CAD
3,08 RON
(+0.45%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,69 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(-0.67%)

 

BERD: Adoptarea euro în 2015, o ţintă mult prea optimistă pentru România

Ţinta de adoptare a monedei euro anunţată de România pentru anul 2015 este mult prea optimistă, a declarat în cadrul unei conferinţe de specialitate, Peter Sanfey, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

‘Personal, cred că anul 2015 ca ţintă de adoptare pentru moneda euro este cam optimistă pentru România. Nu este un lucru simplu, iar problemele nu se pot rezolva peste noapte. Dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi nivelul macroeconomic, trebuie să aveţi o legislaţie adecvată’, a atenţionat oficialul BERD.
Sanfey a menţionat, de asemenea, că una dintre cele mai mari probleme pe care le are România la ora actuală este legată de administrarea taxelor şi impozitelor.

‘Nu o să ne întoarcem (Europa, n.r.) prea repede la modelul de creştere de dinaintea crizei, dar ţările trebuie să se concentreze pe barierele privind creşterea instituţională.

Deşi România şi Bulgaria aveau creştere când au aderat la Uniunea Europeană, cred că acele cifre mascau de fapt probleme mari. Administrarea taxelor şi impozitelor este o problemă pentru România. Trebuie să ia exemple din alte ţări, în care politica fiscală decurge normal. Europa de Est are o problemă de imagine, dar, dacă ne uităm la ultimii 10 ani, vedem schimbări majore pozitive. Deocamdată, în Polonia şi Turcia se poate investi cel mai sigur la ora actuală. În România, poate peste doi ani’, a subliniat Peter Sanfey.

La sfârşitul săptămânii trecute, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat la postul public de radio, că anul 2015 va fi păstrat ca ţintă pentru adoptarea euro.
În cadrul evenimentului şi-au anunţat participarea: Ionuţ Dumitru – preşedinte AAFBR, Friedrich Mostboeck – vicepreşedinte în board-ul EFFAS, Valentin Lazea – economist-şef, BNR, Lucian Croitoru – consilier al guvernatorului BNR, Lucian Anghel – vicepreşedinte AAFBR şi economist şef al BCR.

Conferinţa a fost deschisă de către Mugur Isărescu, care a transmis participanţilor un mesaj video. AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata