EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Câini-lupi au fost paraşutaţi de armata britanică la baze talibane din Afganistan

În urma unor operaţiuni desfăşurate în Afganistan de unităţile speciale de desant ale armatei britanice, în timpul cărora la baze talibane au fost paraşutaţi câini-lupi cu camere de filmat fixate de cap, au fost ucise cel puţin 8 animale, informează The Guardian.

Tactica a fost împrumutată de la unităţile speciale americane. Se presupune că aceşti câini fuseseră pregătiţi să sară asupra oamenilor înarmaţi. Unităţile speciale de desant, care înainte îndeplineau în Irak mis iuni după principiul ‘kill or capture’ (ucide sau capturează), au fost transferate în ultimii doi ani în Afganistan, pentru operaţiuni de anihilare a detaşamentelor de talibani din provinciile Helmand şi Kandahar.

Luna trecută, ziare britanice noteau că unităţile speciale de desant ucid ‘în proporţii industriale’ talibani în provincia Helmand. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor sunt indignate de utilizarea câinilor în operaţiunile din Afganistan ale unităţilor de desant. Reprezentanţii mişcării People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) au declarat: ‘Câinii nu sunt instrumente sau ‘inovaţii’, ei nu sunt proprietatea noastră, ca să fie folosiţi şi apoi aruncaţi precum nişte tuburi de cartuşe folosite’.

The Guardian aminteşte că şi înainte câinii erau folosiţi în scopuri militare. Astfel, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata sovietică trimitea câini legaţi cu explozibil sub tancuri şi transportoare blindate germane, unde explozibilul era detonat. Însă, cea mai mare problemă în cazul utilizării de ‘câini antitanc’ era aceea că, la auzul sunetelor de tragere, câinii aveau tendinţa să fugă spre tranşeele sovieticilor, dinamitându-şi propriii tovarăşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata