Hayssam, miza tratatului România-Siria

Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul jurnaliştilor români răpiţi la Bagdad, va fi adus în ţara noastră în baza unui tratat de transfer de persoane cu condamnări privative de libertate, semnat la Palatul Cotroceni de miniştrii de Justiţie din România şi Siria, în prezenţa preşedinţilor celor două ţări, Traian Băsescu şi Bashar Al-Assad.

Tratatul dintre cele două ţări era necesar deoarece actuala legislaţie judiciară din Siria nu permitea extrădarea în forma solicitată de partea română, ci doar ‘transferul” unui sirian în ţara în care a fost condamnat la închisoare, susţin surse judiciare. Este o formulă de compromis pentru ‘transferul” lui Omar, la care au ajuns Traian Băsescu, preşedintele României, şi Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei, după două runde de întâlniri: una în 2008, la Damasc, şi cea de ieri, de la Bucureşti. Alături de Băsescu, pentru ‘transferul” lui Omar au negociat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi chiar şeful SRI, Cristian Maior. Variantele de tratate de extrădare (‘transfer”) au circulat între cele două ţări pentru a se compatibiliza legislaţiile în aşa fel încât instanţele din Siria să admită trimiterea lui Omar la Bucureşti.

Citeste si:  Mâncarea de culbeci sau cum se prepară melcii în stil mănăstiresc

Tot ieri, partea română a transmis o nouă solicitare către Siria în vederea ‘transferului” condamnatului Omar Hayssam către România, susţin surse judiciare. În prezent, Omar Hayssam s-ar afla într-o închisoare din Damasc, susţin surse judiciare. De curând, Cristian Maior, şeful SRI, a declarat: ‘Sunt convins ca Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României”, citează România liberă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata