EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Vârful creditelor neperformante va fi atins în România la jumătatea lui 2011

Vârful creditelor neperformante va fi atins, în România, la jumătatea anului viitor, a apreciat joi (11 noiembrie 2010) într-o conferinţă de specialitate, Ionuţ Dumitru, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

‘La agricultură suntem la pământ. România este pe ultimul loc la eficienţă energetică. Creditele neperformante la standarde europene au atins o valoare de 20% din total, iar aproape 12% dintre consumatorii care au contractat un credit au restanţe mai mari de 90 de zile. Probabil că vom continua să ne ducem în sus cu creditele neperformante până să ne stabilizăm. Vârful creditelor neperformante ar trebui să-l vedem la jumătate anului viitor.

Provocarea cea mai mare pentru bănci nu va fi evoluţia creditelor neperformante, ci măsuri pe care trebuie să le ia în cazul creditelor restructurate. În momentul de faţă, restanţele la credite se află la un nivel rezonabil’, a menţionat Dumitru.
În ceea ce priveşte revenirea Produsului Intern Brut potenţial pe un trend pozitiv, Nicolae Chideşciuc, vicepreşedinte al AAFBR şi economist-şef al ING, a subliniat că, în cazul României, acesta ar putea ajunge la 5% în următorii 5 ani.

‘Este foarte clar că, în ceea ce priveşte PIB-ul potenţial, pot exista variaţii de la un an la altul. Dar pe următorii 3, 4 sau 5 ani, România se poate întoarce la un PIB potenţial de 5%. Nu cred că forţa de muncă este factorul determinant al creşterii sau scăderii PIB-ului potenţial. Problema României este instabilitatea politică. Avem nevoie de un guvern stabil, majoritar’, a menţionat Chideşciuc.

La rândul său, Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României, a punctat faptul că împrumuturile în euro reprezintă componenta pe care au crescut creditele, precum şi că, la ora actuală, sistemul bancar din România se află într-o situaţie bună.

‘Componenta pe care au crescut creditele au fost pe împrumuturile în euro. Sistemul bancar din România este bine încă, deoarece majoritatea creditelor sunt provizionate, iar băncile-mamă au arătat că îşi menţin încrederea. Sistemul bancar este, deocamdată, mai puţin afectat de creşterea economică decât s-ar putea aştepta cineva, datorită măsurilor prudenţiale. Băncile sunt instituţii care, prin natura lor, sunt pro-ciclice.

Mai întâi se va relua creşterea economică în România şi mai apoi se va relua şi creditarea. Asta nu înseamnă că sistemul bancar nu are în faţă probleme, pentru că aceste credite neperformante trebuie tratate cu multă grijă, nu peste noapte, ci în timp’, a declarat Croitoru. AAFBR/ a organizat, joi, la sediul BNR, ediţia a 2-a a conferinţei anuale având ca temă efectele crizei financiare şi economice mondiale.

În cadrul evenimentului au participat, printre alţii: Ionuţ Dumitru – preşedinte AAFBR, Friedrich Mostboeck – vicepreşedinte în board-ul EFFAS, Valentin Lazea – economist-şef, BNR, Lucian Croitoru – consilier al guvernatorului BNR, Lucian Anghel – vicepreşedinte AAFBR şi economist şef al BCR. Conferinţa a fost deschisă de către Mugur Isărescu, care a transmis participanţilor un mesaj video.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata