Judecătorul de la CCR Petre Lăzăroiu, despre decizia privind Legea Educaţiei

Judecătorul Petre Lăzăroiu, membru al Curţii Constituţionale, a formulat o opinie concurentă la decizia privind Legea Educaţiei Naţionale, subliniind că soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională nu presupune obligarea de către Curte a uneia sau alteia dintre părţi la o anumită conduită.

„În considerentele deciziei, Curtea însăşi recunoaşte că cererea prin care se solicită obligarea Guvernului de a renunţa la procedura angajării răspunderii excedează competenţei sale. Se şi poate observa că, după sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedintele Senatului, Parlamentul, prin Birourile celor două Camere, a permis Guvernului să-şi angajeze răspunderea, fixând şi data prezentării proiectului de lege de către Guvern, iar Guvernul a şi uzat de această permisiune, angajându-şi practic răspunderea”, explică judecătorul.

Citeste si:  Robot inteligent care detectează emoţiile va oferi asistenţă astronauţilor pe Staţia Spaţială Internaţională

El subliniază că această împrejurare poate conduce şi la concluzia atenuării conflictului între cele două autorităţi, motiv pentru care în dispozitivul deciziei nu trebuia să figureze sintagma „angajarea răspunderii este neconstituţională şi a declanşat un conflict”, ci doar constatarea declanşării şi existenţei conflictului prin angajarea răspunderii Guvernului.
„De altfel, în cuprinsul acţiunii, autorul sesizării nu solicită Curţii să constate că ‘angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii Educaţiei Naţionale este neconstituţională'”, explică judecătorul de la CCR.

Judecătorul aduce prin această opinie concurentă elemente în plus privind decizia CCR referitoare la Legea Educaţiei. Curtea Constituţională a României a publicat, vineri, motivarea privind neconstituţionalitatea angajării răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra proiectului legii Educaţiei Naţionale.
Curtea Constituţională a României a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare.

Citeste si:  Ponta: Putem interzice prezenţa în România a liderului Jobbik
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close