EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost semnat

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost semnat miercuri (10 noiembrie 2010) seară, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. „Tratatul s-a semnat între concert şi dineu”, a spus şeful statului, joi, după un dejun avut la un restaurant din Capitală cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.

Într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială se arată că, în urma finalizării discuţiilor la nivel tehnic, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul de Externe al Republicii Arabe Siriene, Walid Al-Moalem, au semnat Tratatul între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea.

„Cele două părţi continuă discuţiile în vederea semnării şi a altor documente importante pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, în domenii precum infrastructura, turismul, aviaţia civilă, transport maritim, servicii medicale de urgenţă”, precizează comunicatul de presă.
În cadrul vizitei pe care preşedintele Traian Băsescu a efectuat-o la Damasc, în octombrie 2008, unul dintre subiectele abordate cu omologul său sirian Bashar Al-Assad a fost şi cel referitor la omul de afaceri Omar Hayssam, condamnat, în iunie 2007, la Bucureşti, pentru terorism în dosarul răpirii ziariştilor români în Irak.

În noiembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu declara că în Siria a abordat şi problema începerii negocierilor pentru modificarea acordului de extrădare dintre România şi Siria, în aşa fel încât Omar Hayssam să poată fi extrădat în România.
În ianuarie 2010, televiziunile de ştiri relatau faptul că Omar Hayssam ar putea fi adus în ţară, după ce România şi Siria ar fi ajuns la o înţelegere privind extrădarea acestuia. Ministerul Justiţiei anunţa la aceeaşi dată că a elaborat proiectul de tratat privind extrădarea între România şi Siria.

În acelaşi timp, Biroul de presă al MAE a făcut precizarea că un proiect de tratat privind extrădarea elaborat de Ministerul de Justiţie a fost transmis autorităţilor de la Damasc şi că acesta se află în analiza părţii siriene.
Ulterior, Ministerul Justiţiei a făcut noi precizări, potrivit cărora la 5 mai 2009, a transmis autorităţilor competente siriene, prin intermediul MAE, cererea de comisie rogatorie formulată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 8263 /2/2007 arătând că această cauză a fost strămutată la Curtea de Apel Oradea.

MJ explica faptul că procedura de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană era reglementată de Convenţia între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană privind asistenţa juridică în materie civilă, familială şi penală ratificată prin Decretul nr. 70/1979, publicat în B. Of. nr. 19 din 5 martie 1979.

Conform acestui tratat bilateral, părţile contractante se angajează să-şi predea reciproc, potrivit regulilor şi condiţiilor prevăzute în convenţie, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei, persoanele care se găsesc pe teritoriul uneia dintre cele două părţi contractante.
Ministerul Justiţiei sublinia că decizia în sensul extrădării sau nu a unei persoane din Siria în România este luată exclusiv de autorităţile de la Damasc după primirea cererii de extrădare.

Potrivit tratatului în vigoare, prin excepţie, nu pot fi extrădate din Siria ‘persoanele care la data primirii cererii de extrădare sunt cetăţeni ai părţii solicitate’ (art. 30). Săptămâna trecută, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a declarat că este convins că omul de afaceri sirian Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României, indiferent cât timp va dura. George Cristian Maior a precizat că ştie care este statutul lui Omar Hayssam în Siria, dar că nu vrea să dezvolte acest subiect.
Referindu-se la apropiata vizită a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, George Cristian Maior a spus că aceasta are o importanţă strategică şi politică, susţinând că vor fi semnate acorduri bilaterale juridice, inclusiv la nivel de extrădare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata