EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Tudor Ciuhodaru ia în calcul înregistrarea la OSIM a iniţiativelor legislative pentru a nu mai fi preluate de executiv

Deputatul Tudor Ciuhodaru este îngrijorat de preluarea iniţiativelor legislative ale parlamentarilor de către guvern şi prezentarea acestora ca realizări proprii, motiv pentru care ia în calcul posibilitatea înregistrării fiecărei iniţiative legislative la OSIM.

Deputatul independent susţine că iniţiativele legislative parlamentare funcţionale, care în comisii sunt avizate negativ de către cei de la guvernare, ajung să aibă ulterior girul puterii dar în formule ineficiente sau incomplete.
O astfel de acuzaţie este adusă de Ciuhodaru ministerului Sănătăţii. Conform medicului-deputat, o bună parte dintre iniţiativele sale legislative respinse iniţial au fost preluate şi însuşite de minister.

„Din păcate nu este prima oară când trebuie să revin pe aceiaşi temă: Ministerul Sănătăţii fură iniţiative legislative aflate deja în diferite faze a derulării procesului între depunere şi adoptare.
Problema cea mare nu este furtul ideii, deşi şi acest lucru este măcar imoral în condiţiile în care nu există o lege a copyright-ului şi pentru legi sau posibilitatea inregistrarii la OSIM.

Problema este că de multe ori conţinutul iniţial este ciuntit astfel încât duce la apariţia unor acte normative totalmente ineficiente, cum ar fi OUG privind consumul de produse etnobotanice, fie incomplete, cum este decizia de introducere a cardului de sănătate în care nu sunt introduse şi alte date importante precum consimţământul informat pentru transplantul de organe, fie transformă o lege cu menirea de a combate activ agresiunea asupra personalului medical aflat în exerciţiul funcţiunii aşa cum era propus în iniţiativa mea legislativă din martie 2010 într-o flască creştere a protecţiei prin schimbarea încadrării juridice a faptei”, a declarat, joi, presei, Tudor Ciuhodaru.

În opinia acestuia, o lege trebuie în primul rând să împiedice realizarea unei fapte condamnabile şi nu să o pedepsească mai aspru după ce s-a produs. „Din acest punct de vedere atât ordonanţa privind consumul de etnobotanice a eşuat lamentabil şi se pare că şi personalul sanitar va mai avea de suportat abuzuri şi agresiuni.

Un alt aspect foarte interesant este că toate aceste iniţiative pe care le-am depus au avut în primă fază aviz negativ din partea ministerului de resort. Ştiu că este la modă ,,reevaluarea’ şi că probabil din nefezabile au devenit numai bune, prin schimbarea autorului dar măcar să ia conţinutul în ansamblul său pentru a realiza un lucru bun şi care într-adevăr să ajute pe cei mulţi”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata