EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Desfiinţarea „reţelei Holocaust”

FBI a desfiinţat o reţea care fura bani din sumele acordate drept compensaţie victimelor regimului hitlerist. Erau consideraţi ‘bani sacri’ destinaţi evreilor persecutaţi de Germania nazistă.

Totuşi, membri ai Conferinţei pentru Reclamaţii Materiale ale Evreilor împotriva Germaniei, instituţie cu sediu la New York, au pus la cale din anii 90 o amplă escrocherie furând din banii trimişi de Berlin pentru aceste compensaţii în asemenea măsură încât şi¬au însuşit peste 30 de milioane de euro prin intermediul unor cereri false de despăgubire, informează joi ziarul ABC.

FBI şi procuratura din New York a desfiinţat această reţea într-o operaţiune la capătul căreia au fost emise acuzaţii împotriva a 17 persoane, dintre care peste jumătate având legături cu Conferinţa pentru Reclamaţii. Potrivit preşedintelui instituţiei, Julius Bermanm, este imposibil de înţeles cum de există oameni capabili să ‘fure bani de la supravieţuitorii celei mai cumplite crime din istorie, un gest ce poate fi considerat un afront împotriva decenţei umane’.

Escrocheria a fost descoperită la sfârşitul anului trecut, când au fost interceptate mai multe solicitări de despăgubire elaborate pe baza unor date false. După suspendarea a 200 de plăţi în vară, investigaţia a dus la determinarea unei sume de zeci de milioane la care se ridica această sistematică fraudare a Conferinţei pentru Reclamaţii, întemeiată în 1951 pentru a canaliza ajutoarele finanţate de guvernul german.

În fruntea echipei de escroci se afla Semyon Domnitser, imigrant rus care în ultimii ani a avut acces la două mari fonduri administrate cu ajutorul a două fundaţii de binefacere. Escrocheria se baza pe încasarea unor sume de bani ca despăgubiri de în total 5.400 de falşi evrei din Brooklyn, imigranţi din URSS, cu împărţirea ulterioară a banilor.

Cei implicaţi au ajuns să falsifice certificate de naştere şi paşapoarte care acreditau persoanele drept victime ale Holocaustului, deşi majoritatea se născuseră după înfrângerea regimului hitlerist şi după ce pusese capăt Shoah. Culmea, unele persoane care pretindeau despăgubiri nici măcar nu erau evrei. Potrivit FBI, toţi cei care a jucat ‘un rol esenţial în crearea, procesarea şi aprobarea de reclamaţii frauduloase’ sunt pasibili de 20 de ani de închisoare şi amenzi de 250.000 de dolari.

Circa 18 milioane de dolari au fost sustraşi din fondul care plătea compensaţii de 3.600 de dolari fiecărui evreu care demonstr că a fost forţat de nazişti să-şi abandoneze casa şi să devină refugiat, plus alte 24,5 milione de dolari din fondul care oferea aujtoare de 411 de dolari pe lună veteranilor evrei lipsiţi de resurse financiare, care au fost obligaţi să se ascundă, să stea închişi în ghetouri, ori internaţi în lagăre de concentrare timp de 18 luni în al doilea război mondial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata